Verksamhetsbesök på Kåge/Moröbacke hälsocentral

 
I går besökte jag Skellefteå och på Kåge/Moröbacke hälsocentral för ett verksamhetsbesök där jag även passade på att praoa med olika personalgrupper. Hälsocentralen är en av Skellefteås största med runt 16 000 listade patienter.
 
Hälsocentralen har sedan början av maj infört ett nytt arbetssätt med teamarbete med vad som lättast kan liknas med en gemensam rond för alla inblandade personalgrupper. Patienten som söker vård får först träffa en distriktssköterska som sedan avgör vilka insatser som behövs. Inkommande ärenden som inte bedöms behöva åtgärd samma dag kommer att handläggas i dagliga teammöten där personal med olika kompetens ingår. Efter ronden efterföljande dag återkopplas vilken åtgärd som bedöms vara aktuell.
 
Arbestssättet låter inte särskilt unikt men är faktiskt relativt nytt och har inte tillämpas (vad jag känner till) på någon annan hälsocentral i länet. Inspiration och riktlinjer finns rätt nyligen framtagna av läkarförbundet och vårdförbundet vilket stärker processerna. Kritiken som varit innan och som jag även fick lyssna på var att arbetsbelastningen ökade på distriktssköterska. Samtidigt var det mycket positivt som framkom, särskilt att det skapade större delaktighet i arbetsgruppen och även ökade möjligheterna till fortbildning för de olika personalgrupperna.
 
Det ska bli intressant att följa arbetsmodellen och se vad framtida utvärdering visar. Annars var mitt studiebesök väldigt givande och intressant. Ett stort tack till verksamhetschefen Gunnar med all övrig personal!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.