Sjuk av världens bästa sjukvård?

Ett av de mer intressanta seminarier jag besökte var det som Dagens medicin arrangerade under rubriken Sjuk av världens bästa sjukvård. Vilket pris får vi betala för vårdrelaterade infektioner?  Bakgrunden är att var tionde patient som vårdas på svenska sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion och över 1 500 patienter dör varje år i sviterna. Det gör det till vår fjärde vanligaste dödsorsak.

Vårdrelaterade infektioner kostar sjukvården miljarder kronor varje år i ökade vårdtider, brist på vårdplatser och behandling med dyra och potenta antibiotika. För att inte tala om det pris som patienterna får betala i form av mänskligt lidande.

Debatten handlade om varför svensk sjukvård inte får bukt med problemet med vårdrelaterade infektioner, trots stora satsningar på ökad patientsäkerhet med infektionskontroll och vårdhygien som prioriterade områden. Det framkom inte några direkta superlösningar men att debatten lyfts upp är ett viktigt första steg att komma med lösningar till ett väldigt svårt område inom svensk sjukvård.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.