Nedläggning av geriatrikens dagrehabilitering

Förra veckan blev det känt att det S-styra landstinget ska lägga ned geriatrikens dagrehabilitering. Jag har själv varit där och besökt verksamheten och vet att det görs ett mycket gott arbete med rehabilitering så att patienterna snabbare kan få tillbaka sitt dagliga liv.

 

Jag kan inte ekonomin i det enskilda fallet då det aldrig varit uppe för något politiskt beslut. Däremot tror jag att det här ett exempel på där sjukvården på ett ställe optimerar sin budget utan att se till helheten och vad som blir bäst för den enskilda patienten. Nu blir det säkert så att kostnaderna vältras över till kommunen och de särskilda boenden då patientens funktionalitet är lägre och vårdtyngden således högre. Att rehabilitera patienten skulle innebära att vårdtyngen blev lägre och personalen på de särskilda boendena fick en lägre vådtyngd och patienten ett högre välbefinnande. Den kostnaden tar nu landstinget och kommunen blir vinnare. Tyvärr ett gott exempel på där patienter faller mellan stolarna för att det inte finns fungerande ersättningsmodeller och helhetssyn för vad som blir bäst för den enskilda människan.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.