Världsledande hjärnkirurgi

I veckan har jag gjort totalt fem verksamhetsbesök på Norrlands universitetssjukhus. Jag återkommer framöver med rapporter från dessa. Ett av dessa verksamhetsbesök var på neurokirurgen där jag var med under en operation. En upplevelse vilket är svårt att i ord beskriva. Jag fick se på då en mycket duktig kirurg opererar inuti en hjärna(!). Att dessutom kunna se skillnad på frisk och sjuk vävnad var otroligt fascinerande.

 

De stora operativa behandlingar som genomförs på neurokirurgen är: epilepsi, tumörer, intrakraniella blödningar, hydrocefalus (vattenskalle), trauma mot hjärna och ryggmärg, ryggmärgsbråck samt torticollis och funktionell stereotaktisk kirurgi. Kliniken har även ett regionuppdrag i Norrland för patienter som inte går att operera på regionens övriga sjukhus.

 

Jag fick en minst sagt ofrånglömlig dag och skulle vilja rikta ett stort tack till Richard som guidade mig runt under dagen.

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.