Journalsystem från stenåldern – en förändring måste till!

I fredag deltog jag på en demovisning av två stora internationella och välkända journalystem. Det första var Cerner och deras plattform vid namn Millennium och den andra var Epic. Mycket av det som vårdpersonal idag ser som rena sci-fiction finns redan idag på plats och används av dessa två system. Det blev väldigt tydligt att det system som används idag ibland annat Västerbotten härstammar från stenåldern.

 

Likheterna mellan systemen var så pass lika och skillnaderna rätt små vad jag kunde som lekman avgöra från 2 timmars demonstration. Båda journalsystemen hade till exempel lösningar för standardiserade formulär, automatiskt diktering i journalen med ljudinspelning, automatisk koll av mediciner om de passar ihop, lösningar för koppla ihop kvalitesregister och journalsystemet, standardiserade behandlingsriktliner i färdiga paket utifrån det som är vanligt förekommande för den patient som skall behandlas, sökbarhet för diagnoskod och läkemedel, möjlighet att visualisera data och resultat på ett lättöverskådligt och mycket mera som i dagsläget inte finns eller har inte i närheten lika bra funktion i dagens journalsystemslösning.

 

En av många andra stora vinster var att den journaldokumentation som behövdes gör är när det sker någon avvikelse mot ett redan färdig föreslaget standardiserat vårdförlopp. I dag skrivs långa noveller om en vanlig förkylning. Onödigt och extremt bortkastad tid för vårdpersonalen som kunde träffa patienter istället för att sitta och skriva vid datorn.

 

Sverige behöver idag gå ihop och bestämma sig att investera och satsa på ett gemensamt journalsystem. Vinsterna för detta skulle bli enorma med bättre sjukvård som skulle vara mer patientsäkert, extremt mycket bättre arbetsmiljö för personalen och betydligt mer resurseffektivt.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

 1. Tommy Ettekal

  Hej

  Jag tycker att det föreligger goda skäl till att förbättra/förändra journalsystemet vi idag har i Västerbotten. Är det något på gång i här som siktar till att byta ut detta journalsystem?

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Hej!

   Kan bara instämma i det! Det vi har är uråldrigt. Det pågår ett sådant arbete inom ramen för de andra landsting som har det journalsystem som vi har (sussa-landstingen) men problemet med dessa typer av processer är att de kan ta rätt lång tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.