Vårdköerna har fördubblats med (S)-tyret

Vårdköerna har fördubblats med (S)-tyret

 

Sverige är det land i Europa som tillsammans med Irland har Europas längsta vårdköer. Sedan valet i september 2014 har vårdköerna fördubblats och sämst till ligger Västerbotten. Västerbottens läns landsting har i den senaste statistiken från vantetider.se längst vårdköer i Sverige. Socialdemokraternas högtidliga vallöfte om att ingen ska behöva vänta längre än fyra veckor på en cancerbehandling är lika bortblåst som regeringens mål om Europas lägsta arbetslöshet.

 

De senaste månaderna har Socialdemokraterna vaknat upp och påstår att de aldrig kan försvara en vårdkö (Folkbladet 14/2). Från Moderaternas sida är det glädjande att Socialdemokraterna själva inser det egna stora misslyckandet för sjukvården i Västerbotten, nämligen vårdköerna. Verkligheten är att människor dör i väntan på vård. Det misslyckandet får Socialdemokraterna stå till svars för vare sig de vill eller inte.

Moderaterna har tillsammans med alliansen kortat vårdköer förut och vi tänker göra det igen. Därför föreslår Moderaterna en tredubblad kömiljard som ska halvera vårdköerna på samma sätt som vi gjorde under Alliansregeringen.

 

Men det räcker inte med enbart införa en kömiljard. Moderaterna är det parti som satsar mest för att göra omställningen från en dyr sjukhustung vård till en mer kostnadseffektiv primärvård. Med en kraftigt utbyggd primärvård som finns tillgänglig under dygnets alla timmar skapas betydligt bättre förutsättningar för att ta ett helhetsansvar för patienten. En vård med fast kontakt till en läkare med tillhörande vårdlag. Detta leder till en tryggare och bättre sjukvård med kortare köer.

 

Kömiljard och en omställning av sjukvården är något som är absolut nödvändigt. Men för att lyckas med det måste personalens situation kraftigt förbättras. För att komma tillrätta med situationen måste det till ett batteri av åtgärder som ökad delaktighet, fler karriärvägar, förändrad arbetsfördelning, fler vidareutbildningsplatser samt stimulera till att fler vill specialisera sig med en tillhörande löneutveckling.

 

En röst på moderaterna i september är en röst för kortare vårdköer. Vi har gjort det förr och kommer göra det igen.

 

Nicklas Sandström

Oppositionslandstingsråd (M)

Publicerad på dagens Folkbladet debatt.

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Lasse Ä

  Du är inte trovärdig om du beslutar ett nytt landstingshus.
  Anpassa personalen istället.
  På 70 talet var vi 9 anst på ekonomiavd på Nus.Utan datorer !!
  För några år sedan var det 30 enl ek.chefen.
  Idag 40-50, du kan kolla.
  Samma utveckling på andra adm avd.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Ett nytt regionens hus ger mer pengar i vården i form av lägre driftskostnader. Sen hur mycket adm som behövs och vad de ska göra är en annan fråga som jag anser att det finns mycket goda skäl att återkomma till.

   • Lasse Ä

    Ni politiker blir alltid förelagda glädjekalkyler som måste kompletterad med än det ena, än det andra, saker som ”glömskt” medvetet.
    Lägg på 50 % och gör om kalkylen
    Vården måste få kosta, ej adm, region o. kultur mm

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

     Bra sjukvård ska absolut få kosta. Därför har vi lagt sparförslag på tex administration och lokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.