När tar landstinget lärdom av de goda privata exemplen?

För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg om ”Patienttoppen 2015” där patienterna själva fått bedömma hur nöjd de är med sin vårdcentral. Resultatet är tydligt, de privata alternativen toppar rankingen med mest nöjda patienter här i Västerbotten. Utifrån resutatet i rapporten har jag skickat en interpellation till landstingstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S), om han är beredd att ta lärdom från de privata alternativen utifrån de goda resultaten.

Pressmeddelandet och interpellationen i helhet:

(M) När ska landstinget ta lärdom av de goda privata exemplen?

OmVård.se har sammanställt SKL:s (Sveriges kommuner & landsting) senaste nationella patientundersökningen i rapporten ”Patienttoppen 2015” . Patienterna har bedömt vårdcentraler utifrån känslan av delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta, viljan att rekommendera vårdcentralen och helhetsintrycket.

I Västerbotten är tre av fem vårdcentraler som patienterna uppskattar mest drivna i privat regi. De två mest uppskattade vårdcentralerna i länet kvalar in sig på topp tjugo av de mest uppskattade i hela landet. Sammantaget får privat drivna vårdcentraler högre betyg av sina patienter på samtliga kvalitetsparametrar.

Oppositionslandstingsrådet har i en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) ställt följande fråga:

– Nicklas Sandström (M) undrar när landstingsstyrelsens ordförande är beredd att ta lärdom av privata exemplen, utifrån de goda resultaten.

När ska landstinget ta lärdom av goda privata exempel?

 

Att patienten upplever god kvalité är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna i vården.

Rapporten ”Patienttoppen 2015” har sammanställt resultatet från SKL:s senaste nationella patientenkät för primärvården. Patienterna har fått bedöma vårdcentraler utifrån bemötande, information, tillgänglighet, förtroende m.m.

I Västerbotten är tre av fem vårdcentraler som patienterna uppskattar mest drivna i privat regi. De två mest uppskattade vårdcentralerna i länet kvalar in sig på topp tjugo av de mest uppskattade i hela landet.

Privat drivna vårdcentraler i Västerbotten får sammantaget högre betyg av sina patienter på samtliga kvalitetsparametrar.

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

  1. Är landstingsstyrelsens ordförande beredd att ta lärdom av de privata, utifrån de goda resultaten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.