Anförande från fullmäktige – En landstingsekonomi i frittfall

Årsredovisningsanförande

Fru ordförande
Ledamöter
Och Åhörare

Landstingets ekonomi är i fritt fall. Om allt fortsätter som efter första fyra månaderna bedöms underskottet bli drygt 400 miljoner kronor.

Västerbottens läns landsting redovisar per april ett negativt resultat på 188 miljoner kronor vilket innebär ett underskott mot budget på 136 miljoner kronor. Verksamhetens nettokostnader visar ett underskott mot budget på 163 miljoner efter april månad. Störst underskott har Hälso- och sjukvårdsnämnden som gör ett underskott på 111 miljoner.

Den extremt höga nettokostnadsutveckling som präglat landstinget sedan mitten av förra året har bara fortsatt. Detta trots att den politiska majoriteten försökte vidta åtgärder i december. Inget hände.

Det som blir djupt bekymmersamt är att den politiska majoriteten nu står helt handfallna inför detta faktum att ekonomin är i fritt fall. Förslagslådan med politiska initiativ ekar tomt. Ett trött gäng längtar mer efter sommarlovet än att ta ansvar för sjukvården och dess långsiktiga finansiering.

Det är inte bara ekonomin som går tungt. Det är även Västerbottens långa vårdköer. Sedan 2014 har vårdköerna fördubblats. Det gäller såväl ett första besök som den viktiga åtgärden. Vårdförbundet slår larm om att människor dör i vårdköer. Det är helt oacceptabelt.

Ser vi på väntetiderna till cancer är det inom ett flertal diagnoser som köerna är väsentligt längre än vad de standardiserade vårdförloppen föreskriver. Det högtidliga socialdemokratiska vallöftet om att ingen cancerpatient skull behöva vänta längre än fyra veckor är allt annat än uppfyllt.

Nu senaste månader har socialdemokraterna pratat om att de aldrig kan försvara en vårdkö. Välkommen till verkligheten. Från Moderaternas sida är det glädjande att Socialdemokraterna själva inser det egna stora misslyckandet med de växande vårdköerna. Verkligheten är att människor dör i väntan på vård. Det misslyckandet får Socialdemokraterna stå till svars för vare sig de vill eller inte.

Moderaterna har tillsammans med alliansen kortat vårdköer förut och vi tänker göra det igen. Därför föreslår Moderaterna en tredubblad kömiljard som ska halvera vårdköerna på samma sätt som vi gjorde under Alliansregeringen.

Till det behövs en ny strategi för att bli Sveriges bästa sjukvårdsarbetsgivare. Där har vi skarpa förslag om hur landstinget ska bli en mer attraktiv arbetsgivare och personal ska få förutsättningar att känna att de kan få en god arbetsmiljö och karriärvägar.

Vi ser vården behöver mer resurser för att klara de framtida utmaningarna. Därför satsar Moderaterna 6,1 miljarder till sjukvården. För Västerbotten innebär det ett välkommet tillskott på 158 miljoner. Till det föreslår vi en ny uppdaterad kömiljard som omfattar 3 miljarder. Vi behöver även prioritera det som är direkt vård och minska på annat.

Nu när sommarlovet närmar sig för den politiska majoriteten så även valdagen. Delårsrapporten blir på något sätt även ett bokslut för den här mandatperioden. Vi ser att det blivit fyra förlorade år för sjukvården.

Vi har haft en rödgrön regering som har höjt skatterna med 60 miljarder, höjt utgifterna med 100 miljarder och ändå försummat statens mest grundläggande uppgifter.

I landstinget är skatterna höjda runt 550 miljoner. Trots det så pekar underskottet i verksamheterna på 400 miljoner och vårdköerna är fördubblade.

Med eran förda politik de senaste åren har ni inte bara ätit upp vad som fanns på bordet. Ni har tömt skafferiet, ätit sig igenom förråden, låtit vårdköerna fördubblats, vårdplatserna minska, stressen bland medarbetarna ökat och allt utställt på kreditkort för kommande ny landstingsmajoritet.

Det är därför Sverige behöver en ny riktning och en ny landstingsmajoritet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.