Lagstifta bort hyrläkare?

Igår presenterade socialdemokraterna ett utspel om att de vill lagstifta bort problemet med hyrläkare. Vi moderater är helt överens med socialdemokraterna, och andra partier för den delen, att förekomsten är ett problem för landstingens ekonomi och kontinuitet för patienterna.

Däremot är problembilden betydligt djupare och svårare än så. I mångt och mycket handlar det om att många som väljer att gå som hyrpersonal tycker att landstingen är dåliga arbetsgivare. Genom att välja att gå som stafett kan de styra sin arbetstid på ett annat sätt. Sveriges yngre läkarförening formulerar sin kritik mot socialdemokraternas förslag på det här sättet:

Menar han att lagstifta om att landstingen måste bli bra arbetsgivare? Eller förbjuds att vara arbetsgivare? Eller lagstifta om högre lön? Eller lagstifta om symptomet i stället för roten till problemet? Så många frågor. Tacksam för förtydliganden”

Kort och gott om det vore så enkelt att bara lagstifta bort problemet hade det redan skett. Vi måste jobba med att komma åt de bakomliggande orsaker med att landstinget måste bli bättre arbetsgivare. Arbetsgivare som ser sina anställda, låter personalen jobba med det som de är utbildade till och få fler kliniska karriärvägar.

 

Så här skriver vi i vårt valmanifest om hur vill komma åt problemet med hyrpersonal:

 

Hur vill Moderaterna minska beroendet av hyrpersonal?

Vi står bakom den nationella överenskommelsen om att minska på beroendet av hyrpersonal. Vi ser att den situation vi har idag leder nyttjandet av hyrpersonal till dyrare och ofta till sämre vård. Vi vill öka antalet vidareutbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor. Vi vill dessutom få på plats vår strategi för Sveriges bästa sjukvårdsarbetsgivare vilket vi är övertygad om bidrar till att vi kan få en bättre arbetsmiljö vilket medför att sjukvården kan rekrytera den personal som behövs.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.