Att söka vård ska vara enkelt

Många tycker att det är krångligt och komplicerat att söka vård. Det händer ofta att man får olika besked i en fråga eller att som patient bli hänvisad till någon annan. Vi vill få en bättre vägledning vårdens labyrinter. Det gäller särskilt för gruppen multisjuka och personer med stora vårdbehov. Vi vill att distriktsläkare ska kunna ha möjlighet att i samråd med sjukhusläkare på berörd avdelning kunna göra en direktinläggning. Om båda specialistläkarna bedömer att en direktinläggning är att föredra så då behöver den enskilde inte passera förbi akuten utan kan direkt gå till rätt vårdavdelning.  

 

Vi välkomnar nya tekniklösningar som gör vården bättre och stärker patientinflytandet. Vi anser att det ska räcka med ett enda telefonnummer – 1177 – för att komma i kontakt med vården. Den erbjuder rådgivning, vägleder patienten till rätt ställe och kan dygnet runt boka in besök på vårdcentraler och sjukhus. Vi vill att det ska vara möjligt att i större omfattning läsa sina journaler, följa sina remisser och kommunicera med vården på Internet för dem som så önskar det.

 

En viktig satsning som regionen nu gör är FVIS (framtida vårdinformationssystem) som möjliggör fler och bättre digitala lösningar för vården.

2 kommentarer

  1. Trött

    För att vården ska vara tillgänglig så måste det finnas personal som vill/kan arbeta. Arbetsmiljön för personalen behöver börja prioriteras mycket högre. Ett helhetsgrepp och en skyndsam plan måste till när det gäller problemen med sjuka hus. Detta är stora problem och många arbetstagare har blivit sjuka på olika sätt. Vi har en stressig och krävande vardag och det minsta man kan kräva är att vi inte ska behöva bli sjuka av inomhusmiljön. På min arbetsplats (NUS) har över en tredjedel av personalen gjort arbetskadeanmälningar. Man har hittat fukt, mögel och kemikalier på avdelningen…men tiden går och vi arbetar i skiten. Snälla ta tag i detta!

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Har full förståelse med att den fysiska arbetsmiljön pga framför allt ”sjuka hus” är allt annat än bra på bland annat NUS. Det jobbas för fullt med att komma tillrätta med det samt från Moderaterna ser vi stora behov av ny- och reinvesteringar i de byggnader som regionen har. Därför investerares det numera för många miljarder kommande år i nya byggnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.