Till slut införs en visselblåsarfunktion även i Västerbotten

Pressmeddelande 210607: Till slut införs en visselblåsarfunktion även i Västerbotten

På dagens sammanträde med regionstyrelsen finns ett beslutsärende om vad som krävs för att införa en visselblåsarfunktion i regionen. Förslag om detta har funnits tidigare. Redan 2013, och 2019, krävde oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) att det skulle införas en visselblåsarfunktion, men vid både tillfällen fanns ingen sådan vilja hos den styrande rödgröna majoriteten. Nu utifrån ny EU-lagstiftning kommer en visselblåsarfunktion att införas.

– Sandström säger i en kommentar att det är beklagligt att det skulle ta åtta år innan en mycket viktig funktion kommer på plats som stärker förutsättningarna för att  upptäcka missförhållanden och oegentligheter. Tyvärr verkar den rödgröna majoriteten fortfarande inte kommit till självinsikt om behovet utan pekar ursäktande på ny lagstiftning. I vilket fall är det ett steg framåt avslutar Sandström.

På regionstyrelsen ville Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna att den utredning som nu ska ske, som en del av införandet, även ska omfatta en extern funktion. Ett system där visselblåsarärenden går till en extern part är något som till exempel Skellefteå kommun har infört för att anmälare ska känna sig trygga med att kommunen inte ska göra efterforskningar kring anmälaren.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.