Sommarstängt BB i Lycksele är ett politiskt fiasko för S

Sommarstängt BB i Lycksele är ett politiskt fiasko för S

Efter många turer står det nu står det klart att BB i Lycksele stängs i sommar. Barnmorskebemanningen fick ingen lösning. Det är ett praktfiasko för den S-ledda politiska majoriteten. Att gravida kvinnor i Västerbottens inland nu ska åka ett avstånd lika långt som hela Danmark för att ta sig till BB är i grunden en otrygg och oacceptabel situation.Den 31 maj kom tjänstemännens första beskedet om sommarstängning. Detta väckte, av förståeliga skäl, starka reaktioner. Problemen inom förlossningsvården är dock ingen ny politisk fråga. Den har varit återkommande under flera år. Därför är Moderaterna kritiska till att den styrande majoriteten inte lyckats skapa förutsättningar för en stabil barnmorskebemanning. Sedan beskedet den 31 maj har ett märkligt politiskt spel från de styrande Socialdemokraterna utspelat sig. Efter en inledande handfallenhet valde S-styret att kritisera regionens förda politik – som de själva är ansvariga för. Därefter gjorde Socialdemokraterna ett politiskt utspel, där de sa att situationen för BB i Lycksele var löst. Det visade sig dock att lösningen saknade verklighetsförankring. Den föreslagna lösningen avvisades senare som patientosäker och för att den skulle bryta mot flera lagar.

Den politiska majoriteten har efter detta försökt att skjuta ifrån sig sina egna politiska brister, gömt sig bakom regionens tjänstemän och lagt över ansvaret för sommarsituationen på personalen och de fackliga organisationerna. Detta är ett sorgligt agerande som sätter ljuset på att S-styret i regionen inte vågar erkänna sitt politiska misslyckande. Socialdemokraternas lögnaktiga utspel har dessutom skapat förvirring om vad som gäller, vilket ökat oron hos gravida kvinnor i inlandet. Det beklagligt. Det är uppenbart att majoriteten inte har analyserat bemanningskrisen och vidtagit de åtgärder som krävs för en stabil bemanning, trots alla varningssignaler som funnits under flertal år. Den politiska försummelsen har förvärrat situationen och ett stort antal barnmorskor slutat i regionen på grund av hög arbetsbelastning. För att åstadkomma förbättringar har Moderaterna återkommande väckt frågor och lagt förslag. I den aktuella krisen, för BB i Lycksele, väckte vi redan den 31 maj krav om en situationsanalys och förslag till åtgärder. Vi har också krävt en åtgärdsplan som säkerställer att sommarstängningar av BB:n i länet inte ska bli aktuellt i framtiden. Först den 16 juni tog S-styret initiativ till en analys av barnmorskekrisen. Senfärdigt och tydligt påverkat av den starka opinion som bildats mot den misslyckade politiken. Det återstår att se om majoriteten nu lyckas lägga fram de nödvändiga politiska förslag som krävs.

Ur Moderaternas perspektiv behöver en åtgärdsplan för en hållbar barnmorskebemanning bland annat innehålla:

· Uppvärderingar av barnmorskornas utbildningsbakgrund och dubbla legitimationer. Lönen är en viktig del och Moderaterna har avsatt en särskild lönesatsning i vårt budgetförslag, som exempelvis kan användas för detta ändamål.

· Förbättrad arbetsmiljö, inte minst genom ändamålsenliga lokaler.

· Rätt använd kompetens, det vill säga att vi nyttjar barnmorskornas kompetens på rätt ställe och minskar arbetsbelastningen.

· Fler utbildningsplatser på barnmorskeutbildningen.

· Bättre villkor för specialistsjuksköterskor och barnmorskor under utbildning.

Loppet för ett sommaröppet BB i Lycksele 2021 är dessvärre kört. För detta vilar ett stort politiskt ansvar hos de styrande Socialdemokraterna. Moderaterna vill nu bygga en trygg förlossningsvård för framtiden. Vår målsättning är tydlig. Alla kvinnor i Västerbotten för framtiden kan känna sig trygga i att länets tre BB:n ska vara öppna året runt och dygnet runt.


Elmer Eriksson (M)

Ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Andreas Löwenhöök (M)

Ledamot i regionfullmäktige

Artikeln är bland annat publicerad idag i Folkbladet. Länk här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.