Fortsatt kris i förlossningsvården och sommarstängning av BB i Lycksele

Igår hade de politiska partierna en träff med vårdförbundet och deras medlemmar som jobbar som barnmorskor inom förlossningen. De beskrev en mycket bekymmersam situation inom länets förlossningsvård med annalkande hot om ännu ett sommarstängt Lycksele BB. Av svaren att döma var det helt uppenbart att den politiska rödgröna majoriteten inte på något sätt lyckats lösa förlossningskrisen. Tvärtom, den har bara blivit värre.Min partikollega Andreas Löwenhöök har därför valt att skicka in följande interpellation till ansvarig s-politiker.

 

Fortsatt kris i förlossningsvården och sommarstängning av BB i Lycksele

Förlossningsvården i Västerbotten är i kris. Bristen på barnmorskor har varit en återkommande politisk fråga och situationen i länet är allvarlig. Situationen får en rad extremt tydliga konsekvenser. Exempelvis stängdes BB Lycksele under förra sommaren och över julen, det är en tuff situation på BB i Skellefteå och Umeå genom övervälvältring av ansvar och arbete, bristande arbetsmiljö och dåliga lokaler där Skellefteå sticker ut värst.

Att nästan en tredjedel av barnmorskorna på förlossningen i Umeå har sagt upp sig under ett år gör sänder en extremt tydlig signal om att det inte står rätt till.

Det vi ser nu resultatet av en långvarig politisk misskötsel som de styrande Socialdemokraterna är ansvariga för. Socialdemokraterna har styrt i regionen i drygt 40 år och de har inte gett verksamheterna rätt och tillräckliga förutsättningar.

Läget inför den kommande sommaren ser än värre ut. I dagsläget finns det exempelvis 2 av 14 barnmorskor för sommarbemanningen i Lycksele.

Att det i den rådande situationen har tagit hälso- och sjukvårdsnämnden snart ett år att arbeta fram en handlingsplan för att förbättra situationen förlossningsvården, på långsiktigt och på kortare sikt, är ett politiskt misslyckande. Det är en extremt lång tid sett till den allvarliga situationen och i jämförelse med arbeten som skett i andra regioner.

Det är uppenbart att den politiska majoriteten inte gjort det som krävs för att skapa förutsättningarna för en stabil barnmorskebemanning, trots att varningssignalerna funnits länge. Ett problem som har vandrat runt mellan förlossningarna i Umeå, Skellefteå och Lycksele under lång tid.

Moderaterna ser allvaret i krisen och vill tillsammans med Alliansen vill vi satsa mer på förlossningsvården i länet. Att barnmorskor säger upp sig är en stark signal om att arbetsmiljöåtgärder krävs. Scheman behövs ses över och även barnmorskor ska kunna ta ut sin sommarsemester varje år. Vi vill uppvärdera barnmorskornas utbildningsbakgrund, att de har dubbla legitimationer ska synas i lönekuvertet. Det behövs också fler utbildningsplatser på barnmorskeutbildningen.

Moderaterna vill att alla kvinnor i Västerbotten ska känna sig trygga i att länets tre förlossningar är öppna året runt.

 

Mot bakgrund av detta har jag följande frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S):

 

  • Kommer BB i Lycksele att ha öppet i sommar (2022)?

 

  • Kommer BB i Skellefteå och Umeå att ha öppet i sommar (2022)?

 

  • På vilket sätt har Hälso- och sjukvårdsnämnden agerat för att undvika sommarstängningar av förlossningsenheterna i länet inför sommaren 2022?

 

  • Anser Hälso- och sjukvårdsnämnden att regionen erbjuder en trygg förlossningsvård till kvinnor i Västerbottens inland under sommaren 2022?

 

  • Vilka åtgärder har Hälso- och sjukvårdsnämnden för avsikt att vidta för att sommar- och julstängningar av förlossningar i länet inte ska bli aktuellt i framtiden?

 

  • Hur kommer det sig att det tagit start ett år att ta fram en handlingsplan för att förbättra situationen i Västerbottens krisande förlossningsvård?

 

Andreas Löwenhöök

Moderaterna

 

4 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Jag vill ingalunda påstå, att du och andra Västerbottensmoderater gör dåligt ifrån er.
    Men dina partikamraters i Västernorrland (läs S-svall) idiotier om att lägga ner Sollefteå
    sjh, är helt sanslöst och skadar hela partiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.