Regionen överbyggnad behöver en genomlysning för att kunna minska kostnaderna.

Vården är till för våra patienter inte för regionens byråkrater. Den regionala övergripande byråkratin i Region Västerbotten har under åren svällt ut kraftigt. Sedan 2018 har administrationen ökat med nästan 20 % medan antalet sjuksköterskor bara med 1,3 %. Därtill har vårdplatserna minskat med 9 % och mängden chefer ökat med samma siffra. Paradoxalt nog är det så att de administratörer som jobbar närmast patienterna minskar medan de som är längst bort från kärnverksamheten ökar mest. En viss mängd byråkrati behövs i sjukvården för grundläggande funktioner och för att ge direkt stöd åt vårdpersonalen men när byråkratin på ett dramatiskt sätt sväller över en viss gräns blir den ett hinder. Ökningen av byråkrater i sjukvården är både en fara för patientsäkerheten och ett stort pengaslukande hål.

Regionen har ca 2500 styrdokument. En ökning med nästan 40 procent på fyra år. Det är i grunden positivt att regionen har en systematik i hur beslut ska verkställas och implementeras i organisationen. Däremot förefaller det helt orimligt att det går att styra något över huvud taget med ca 2500 styrande dokument. Varje sådant styrdokument minskar steg för steg de vårdnära yrkenas professionella roll och ansvar. Det resulterar i mer tid framför dataskärmen och mindre tid vid patienten. En helt orimlig utveckling som knappast leder till bättre vård eller omvårdnad.

Det finns alltså mycket goda skäl till att Region Västerbotten behöver göra en extern genomlysning och analys av hela verksamhet för att identifiera besparingspotential samt effektivisering. Till exempel vilka kompetenser behövs idag och i framtiden och vilka går att avveckla? Vilka framför allt administrativa processer är faktiskt värdeskapande utifrån vad som gör störst nytta för patienten? Då går det snabbt att se att det går att göra en minskning av såväl antal medarbetare som antal chefer. Detta ska utgöra ett viktigt stöd till verksamhetsledning.

Norrbotten är ett exempel på detta. Liknande arbete har genomförts i Norrbotten med resultat i en mer kostnadseffektiv och ändamålsenlig förvaltningsstruktur i stab- och stödfunktioner. Där kunde de minska antalet anställda med 335 medarbetare från hösten 2019 till januari 2021, varav 272 tillsvidareanställda. Det är alltså ett exempel på att det går och inte är något omöjlighet. Sen så som i alla andra sammanhang går det inte kopiera saker fullt ut och överföra.

Det blir nästan humoristiskt att motivet till att avslå denna motion är för det fantastiska arbete som har skett med omställningsplanen. Trots att planen gett så goda effekter är det strukturella underskottet oförändrat lika stort.

Ett annat sätt att bara förhålla sig till denna magiska plan är att antalet medarbetare skulle behöva minska med 400 personer för att uppnå målet. Istället har dessa ökat. Från 2018 har antalet tills vidare och visstidsanställda ökat med 501 personer. Om som jag nämnde tidigare är den absolut största ökningen på övergripande regionövergripande administration. Någon som bara utifrån denna jämförelse inte ser behovet av att göra en genomlysning av regionens verksamhet?

Ordförande

Moderaterna vill minska antalet ej vårdnära tjänstemän för att finansiera fler planerade operationer, läkarbesök, nyanställningar av vårdpersonal och läkemedelskostnader. Cirka 1500 ssk som har en legitmation som bor i Västerbotten som inte jobbar i verksamheten.

Utöver mer resurser till vård frigörs även tid vid patienten i stället för vid datorn. Genom att göra tuffa prioritering frigörs resurser till att åstadkomma en köfri vård med hög tillgänglighet samt bättre villkor för vårdens medarbetare. I detta arbete krävs en genomlysning för att ge stöd i denna tuffa omställning.

(Detta anförande hölls på regionfullmäktige den 21 juli)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.