Vägrar (S) och (MP) fortfarande att släppa på prestigen?

Något som varit helt uppenbart de senaste 2,5 åren från och med att sparpaketet Projekt balans presenterades är att de styrande majoritetspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar vägra kunna erkänna att de kan göra fel. Våga visa ödmjukhet inför dessa felaktigheter och våga backa och göra om och ta nya tag. Om de till exempel hade i dialog med Dorotea kommun för 2,5 år sedan diskuterat frågan kring samverkan hade det sett annorlunda ut är jag helt övertygad om.

Nu presenteras det bara i en presskonferens för 2,5 år sedan att akutvårdsplatserna försvinner från orten utan någon ersättning. Trots massiv kritik, bristande underlag och ovilja att lyssna inför detta och även resultatet från en folkomröstning med en jordskredsseger för ett Ja så går det fortfarande inte att erkänna att det som har skett har varit fel väg att gå. Inte ens igår i kommentarer från de ledande majoritetsföreträdarna går det att erkänna att de backar från de tagna besluten eller att de kommer att ta intryck av folkomröstningsresultatet. Nu ska det blickas framåt och sjukstugan och det särskilda boendet ska slås ihop och nya vårdplatser ska tillkomma. Hur? – ingen vet.

Fortfarande nämns inte de fyra akutvårdsplatser som det hela tiden har handlat om. Det är ju trots allt oerhört tydligt att landstinget ansvarar för sjukvård och akutvård och kommunen för omsorg och de särskilda boendena. Är det särskilda boendeplatser som landstinget ska ta ansvar för i Dorotea? Fortfarande finns det inte ett officiellt papper på dessa planer som hade kunnat ge svar på ekonomi, tidsplan, övriga konsekvenser och alla andra frågetecken som lyftes igår. Fortsättning följer.

2 kommentarer

  1. Max Brantholm

    Som opposition har ni nu ansvaret att granska det förslag era motståndare går ut med.
    Det Doroteaborna har krävt är fyra akutplatser på sjukstugan, som det var innan. Inget mindre men hellre inget mera.

    Som vi alla förstår har ni ansvar för hela landstinget och deras medlemskommuner. Nu handlar det om att jämföra alternativen ur ett länsperspektiv. Från Doroteabornas håll har kravet varit fyra akutplatser på sjukstugan. Glöm för allt i världen inte det!

    Men än hur det blir så kvarstår ett problem. Hur ämnar man göra i de övriga kommunerna i länet? Hur blir det med ambulansen i Åsele till exempel?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Självklart är det fyra platser som gäller och då akutvårdsplatser. Vad de nya platserna är verkar vara oklart. Bra fråga, beskedet som verkar gälla från S-håll om akutbilen är att det konceptet kommer att fortsätta utvecklas, vad det nu betyder…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.