Innovationsutveckling för ett stärkt Västerbotten

I dag har jag lämnat in en motion om att Västerbotten måste prioritera innovationsutveckling för att kunna skapa bättre förutsättningar för att möta framtida utmaningar och skapa en hållbar tillväxt i hela länet måste Västerbotten vara en attraktiv region med samhällen präglade av innovationskraft, kunskap och entreprenörskap. Läs hela motionen här nedan:

 

Innovationsutveckling för ett stärkt Västerbotten

Västerbottens län är på många sätt en stark region. Länet producerar globalt konkurrenskraftiga varor, tjänster och kunskaper samt är en stark exportör av råvaror. Västerbotten är också en attraktiv partner vilket visas i många samarbeten med andra delar av världen, nätverk, företag och institutioner. Samtidigt möter länet stora utmaningar i form av global konkurrens och demografiska obalanser.

 

En politik där det blir billigare att anställa och att fler kan behålla mer av lönen ger bättre förutsättningar till fler arbetstillfällen. Fler i arbete ger ökade skatteintäkter för regionen, vilket kommer sjukvården till del. Mellan perioden 2006-2013 har skatteintäkterna till landstinget ökat med 21,3 procent. Landstinget kommer inte att klara framtidens ekonomiska utmaningar om inte skattebasen växer.
För att möta framtida utmaningar och skapa en hållbar tillväxt i hela länet måste Västerbotten vara en attraktiv region med samhällen präglade av innovationskraft, kunskap och entreprenörskap. Det är viktigt att kraftsamla kring faktorer och innovativa miljöer som har möjlighet att konkurrera på en global arena. Det gäller inte minst Norrlands universitetssjukhus som är världsledande inom många områden. En av de stora utmaningarna är ett allt för litet patientunderlag för att kunna få tillräckliga volymer för specialiserade ingrepp

 

En starkare tjänstesektor, ökad vidareförädling och kreativa näringar är centrala faktorer för att skapa ett globalt konkurrenskraftigt och diversifierat näringsliv. Det är därmed också av central betydelse för utvecklingen av hälso- och sjukvården. En värld i förändring med ökad konkurrens kräver långsiktiga strategier för konkurrenskraft och attraktivitet.

 

Varje dag i länets sjukhus utvecklas någon ny metod, ny produkt eller något som aldrig gjorts förr. Vissa av innovationerna har endast lokal nytta på avdelningen medan andra har ett högt kommersiellt värde. Ett kommersiellt värde som det idag kan ta till vara på ett betydligt bättre sätt genom att bland annat kommersialisera det hela. En sådan lösning skulle även Västerbottens läns landsting kunna starta för att kunna börja sälja sitt kunnande till andra offentliga myndigheter eller privata aktörer.

 

Arbetet för stärkt konkurrenskraft och attraktivitet måste göras långsiktigt och inbegriper bland annat arbete med marknadsföring, utvecklad opinionsbildning, varumärke och självbild. Det är viktigt att arbetet för konkurrenskraft och attraktivitet bedrivs i nära samarbete mellan näringsliv, politik, akademi och civila samhället.

 

Arbetar vi inte långsiktigt för att stärka våra positioner så kommer det drabba länets tillväxt, jobb, trygghet och även påverka hälso- och sjukvårdens möjligheter att utvecklas.

 

Med hänvisningar till ovanstående yrkar undertecknad

Att landstinget kraftsamlar för ett stärkt arbete med utveckla arbetet med konkurrenskraft, attraktivitet, varumärke för Västerbotten samt innovationsutveckling.

 

 

Nicklas Sandström, (M)
Oppositionslandstingsråd

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Gerth Öhman

    Forskaren inom Innovationsutveckling skriver:
    Niklas Sandström et.al., Er ansats är helt rätt. Västerbotten har stora möjligheter att utvecklas med Innovationsutveckling. Här finns det många okända möjligheter. Jag har föreläst på flera platser i Europa om detta. Speciellt ’Föranvändarrätten’ är en kunskap, som bör användas.
    Lycka till i Ert arbete.
    Gerth Öhman
    Forskar f.n. inom progressionen från Limbic System (Brain) till Innovation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.