Vårdförbundet och Alliansen överens om satsning på Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

vårdförbundet och Alliansen - AST

 

Pressmeddelande 140903: Vårdförbundet och Alliansen överens om satsning på Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

För mer information kontakta: Charlotta Hellström 070-0886759, Nicklas Sandström (M) 070 254 45 15, Marianne Normark (FP) 070 243 57 04, Olle Edblom (C) 070 564 44 65, Birgitta Nordvall (KD) 070 278 58 10.

 

 

I dag presenterade Vårdförbundet och Alliansen en gemensam avsiktsförklaring som innebär att om Allianspartierna tar över styret av sjukvården i länet kommer minst 15 stycken platser under år 2015 för akademisk specialisttjänstgöring att inrättas. Dessa utbildningsanställningar är till för förutom sjuksköterskor även inom yrkesgrupperna röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor.

 

Jag är otroligt glad att de vill satsa på vidareutbildning för sjuksköterskor. Det är en jämställdhetsfråga i vården. Läkarna har lön under sin vidareutbildning och snäpper också upp i lön efteråt, säger Charlotta Hellström, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten.

 

Denna satsning innebär en ambitionshöjning som är tre gånger större än den nuvarande politiska majoriteten säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare i en kommentar. De fyra gruppledarna välkomnar den utlovande lönehöjningen av de sjuksköterskor som inte har 25 000 kr i grundlön och att ingångslönen höjs upp till 25000 kr. Från Alliansen vill vi ta ett steg ytterligare att under nästa mandatperiod visa att de sjuksköterskor som har lång erfarenhet och yrkeskunnande ska få se det i lönekuvertet.

 

 

 

         

 

                

Avsiktsförklaring angående

Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

En högkvalitativ vård är grunden i ett välfärdssamhälle. På samma sätt är en väl fungerande utbildning av hög kvalitet avgörande för framtidens utveckling av hälso- och sjukvården.

Sjukvården är en kunskapsintensiv sektor med en allt större efterfrågan på specialistkunskaper. För att möta de allt högre kraven krävs det att antalet specialistsjuksköterskor i Sverige ökar. Genom den här avsiktsförklaringen vill vi visa att vi är överens kring hur detta ska blir möjligt i Västerbottens län landsting.

 

Vi är övertygade att det kommer bli fler som söker specialistutbildningarna, om utbildningen och villkoren för dem som utbildar sig blir attraktivare och bättre.

 

Vi vill att landstinget i Västerbottens län, ska sluta en överenskommelse med Vårdförbundet om att införa utbildningsanställningar för anställda sjuksköterskor som går specialistutbildning i enlighet med Vårdförbundets idé för Akademisk specialisttjänstgöring.

Vårdförbundets strävan är att få en nationell likvärdighet i utformningen av Akademisk specialisttjänstgöring.

 

För sjuksköterskan ger ett system med utbildningsanställningar förutsägbarhet och bättre villkor under studietiden. För landstinget i Västerbottens län innebär systemet ett viktigt steg för att underlätta rekryteringen av specialistutbildade sjuksköterskor.

Genom utbildningsanställningen blir det verksamhetsintegrerade lärandet i fokus vilket gagnar:

  • verksamheten och vården,
  • sjuksköterskans professionella utveckling,
  • det interprofessionella teamarbetet
  • omvårdnadens utveckling

Överenskommelsen ska innebära att kollektivavtal tecknas med följande huvudinriktningar:

  • Utbildningsanställningen är en tillsvidareanställning i den verksamhet där specialistkunskapen är efterfrågad
  • Anställningen omfattas av gällande kollektivavtal (även löneavtal)
  • Tjänsten är i grunden heltid och innehåller både studier och kliniskt arbete integrerat med aktuell verksamhet

 

Under 2015 kommer en försöksverksamhet med minst femton platser för utbildningsanställnings att vara på plats. Dessa ska finnas förutom sjuksköterskor även inom yrkesgrupperna röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor.

Om försöksverksamheten faller väl ut byggs antalet platser ut ytterligare.

Detta försök genomförs utöver de specialistutbildningar med studielön som landstinget redan erbjuder. Även dessa platser kommer att utökas.

Vi är stolta över att tillsammans vilja genomföra, testa och utvärdera modellen för Akademisk specialisttjänstgöring.

 

Västerbotten den 3/9 2014

 

Charlotta Hellström                                                       Nicklas Sandström (M)

Vårdförbundet, avd Västerbotten                                 Oppositionslandstingsråd

Ordförande

 

 

Marianne Nordmark (FP)                                               Olle Edblom (C)

Gruppledare                                                                   Gruppledare

 

 

Birgitta Nordvall (KD)

Gruppledare

 

2 kommentarer

  1. Inger Sandin

    Viktigt med möjlighet till VUB för sjuksköterskor. Kämpa för det
    Men…. Om de ska ha det bättre än de nu pensionerade sjuksköterskorna där studielån och låga löner ( och barnledighet) gör att man knappt klarar sig ( om ej partner med god ekonomi) så borde all specialistutbildning ske med tjänstledighet och lön på det att man förbinder sig arbeta inom landstinget. Liksom läkarna .
    Det räcker med studielån för grundutbildning att betala igen med nuvarande lönesättning.
    Pensionär med 2 VUB som älskat sitt arbete men önskat mer uppskattning
    Vänligen Inger Sandin

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar! Du har helt rätt och det finns massor kvar att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.