Handlingsplan för att motverka hälsocentralsstängningar

Min partikollega Andreas Löwenhöök lyfter fram behovet av att ta fram en handlingsplan för att motverka att hälsocentraler stängs. Detta inte minst utifrån långtgående planer att stänga ned hälsocentraler i Skellefteå utifrån läkarbrist. Det som förvånar mig är hur positiva Vänsterpartiet (Folkbladet 19/11 samt SVT 18/11)  är till de aktuella planerna att stänga ned Hälsocentraler i länet. Jag har som svårt att köpa logiken att det blir fler läkare med färre hälsocentraler.

 

Pressmeddelande och interpellation finns här nedan:

 

Pressmeddelande 151118: M kräver handlingsplan för att motverka hälsocentralsstängningar

 

Många år av bristande fast läkarbemanning har lett till att situationen på flera av hälsocentralerna i Skellefteåområdet är krisartad. Drygt 60 % av distriktsläkartjänsterna bland hälsocentralerna i Skellefteåområdet är obesatta. På Morö Backe hälsocentral har verksamheten gjort omfattande prioriteringar av arbetsuppgifterna och har riktat resurserna till den direkt sjukvårdande verksamheten. I Bureå/Skelleftehamn har en risk- och konsekvensanalys för det aktuella läget tagits fram och presenterats. Bureå/Skelleftehamn lyfter även fram att hälsocentralerna kan komma att stängas om inte läkarsituationen förbättras. Mot bakgrund av detta kräver nu Moderaterna att det presenteras en handlingsplan för att motverka hälsocentralsstängningar.

 

– Jag har idag lämnat in en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande, Peter Olofsson (S), där jag vill veta hur landstingets handlingsplan för att motverka stängningen av hälsocentraler i Skellefteåområdet ser ut. Läget är desperat och det talas om ”systemkollaps” från verksamheterna, det måste vi politiskt reagera på, säger Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård.

 

Interpellationen i sin helhet:

 

Handlingsplan mot hälsocentralsstängningar

Många år av bristande fast läkarbemanning har lett till att situationen på flera av hälsocentralerna i Skellefteåområdet är krisartad. Drygt 60 % av distriktsläkartjänsterna bland hälsocentralerna i Skellefteåområdet är obesatta. Detta får nu långtgående konsekvenser för såväl patienter som personalen vid dessa hälsocentraler. Det talas om en desperat situation och ”systemkollaps”.

 

Bristande läkarbemanning medför att läkarnas arbetsuppgifter flyttar över till andra yrkesgrupper och det leder till en ökande arbetsbelastningsspiral inom primärvården. Distriktssjuksköterskor tar över vissa läkaruppgifter, vilket ökar belastningen på sköterskor. Därför måste andra yrkesgrupper ta över distriktsjuksköterskeuppgifter, och så fortsätter det. Sammantaget medför den allt mer ansträngda situationen att medarbetare nu söker sig från primärvården. Till exempel finns det personal som har sökt sig till sjukhusen (specialistsjukvården), kommunerna eller till bemanningsföretag för få en mer dräglig arbetssituation. Jag har också fått starka signaler om frustration över arbetsbelastningen för kvarvarande personalgrupper.

 

För patienterna får den krisartade situationen stora konsekvenser. På Morö Backe hälsocentral har verksamheten gjort omfattande prioriteringar av arbetsuppgifterna och har riktat resurserna till den direkt sjukvårdande verksamheten. Förebyggandearbete och folkhälsoinsatser får stå tillbaka.

 

I Bureå/Skelleftehamn har en risk- och konsekvensanalys för det aktuella läget tagits fram och presenterats. Den innehåller bland annat konsekvenserna:

 

                    Ingen uppföljning av läkare när det gäller prov-svar, inremisser, signering.

                    Medicinska rutiner kan ej följas.

                    Sköterska som triagerar kan ej konsultera.

                    Ingen läkemedelsförskrivning med uppföljning.

                    Receptförskrivning kan ej utföras/ försvåras.

                    Upptäckt av svåra sjukdomar, ex cancer, försvåras och kommer att upptäckas senare/ missas.

                    Prioriteringslista utesluter vissa patienter om den ska följas.

                    Intygs-skrivning kan ej tillgodoses vilket drabbar patienten, ex sjukskrivning.

 

Listan utöver detta är lång och hälsocentralerna i Bureå/Skelleftehamn lyfter fram att hälsocentralerna kan komma att stängas om inte läkarsituationen förbättras. Detta måste vi politiskt agera mot och ta fram en handlingsplan för att motverka.

 

Mot bakgrund av detta så har jag följande fråga till landstingsstyrelsens ordförande, Peter Olofsson (S):

 

                    Hur ser landstingets handlingsplan för att motverka stängningen av hälsocentraler i Skellefteåområdet ut?

 

 

 

Andreas Löwenhöök

Moderaterna

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.