Ännu ett år med underskott i landstingets verksamheter

Årsredovisningen speglar hur landstingets verksamhet och ekonomi har utvecklats under 2016 i förhållande till fastställd budget och landstingsplan.

I Alliansen vill vi även detta år framhålla den insats som personalen gjorde under 2016. Personalens insatser under året är mycket goda utifrån de förutsättningar som funnits vilket leder fram till de medicinska resultat som vi som länsbor kan vara mycket stolta över. 

Enligt årsredovisningen fortsätter landstinget verksamheter att gå med underskott. Under den mandatperiod som har varit har inte Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) klarat budget en enda gång. Hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar för verksamhetsåret 2016 en negativ avvikelse mot budget för verksamhetens nettokostnader med 227 miljoner kronor. Landstingsstyrelsen redovisar ett underskott mot budget med 33 miljoner kronor. Primärvårdens underskott i förhållande till budget är 77 miljoner kronor.

Det är fortsatt oroande att verksamheterna år efter år går med underskott. Det framgår tydligt att det som räddar det ekonomiska resultatet är finansnettot genom omplaceringar av aktieportföljen och ovanligt hög avkastning. Det måste vara så att verksamheten ska vara långsiktigt ekonomiskt hållbar och önskvärt vore att eventuellt finansnetto ska kunna placeras för investeringar och bättre tider, inte täcka upp verksamhetens underskott.

Precis som årsredovisningen framhåller har tillgängligheten blivit sämre än under föregående år. Ett genomsnitt på 79 procent av patienterna fick sitt besök hos läkare i primärvården inom sju dagar. För fyra år sedan var siffran 88 procent. Andel personer som väntar på första läkarbesök inom den specialiserade vården inom vårdgarantin uppfylls till endast 72 %. Andel personer som väntar på operation/åtgärd inom den specialiserade vården inom vårdgarantin ligger ännu lägre på 66 %.

Tillgängligheten till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är fortsatt alarmerande dålig och bland de absolut sämsta i hela landet. Vårdgarantisnittet för en första bedömning av de hittills inrapporterande siffrorna ligger på 31 %. I januari hade endast 9 % av patienterna fått en första bedömning inom 30 dagar. Vårdgarantisnittet för påbörjad utredning/behandling av de hittills inrapporterade siffrorna ligger på 46 %. I augusti hade endast 13 % av patienterna påbörjat en utredning inom 30 dagar.

Kostnader för köp av personaltjänster, främst så kallade stafettläkare har ökat vilket är fortsatt alarmerande. Planen för landstinget var att under året minska kostnaden för inhyrd personal med 32 miljoner kronor. I stället steg kostnaden med 48 miljoner kronor till 205 miljoner kronor. När det gäller avvikelse från måluppfyllelse missar landstinget viktiga mål såsom tillgänglighet inom primärvård och slutenvård.

Vid slutet av 2016 var sjukfrånvaron inom landstingsstyrelsens ansvarsområde 6,3 procent. Det är en ökning jämfört med föregående år då frånvaron var 5,7 procent och det är främst sjukfrånvaro över lång tid som står för ökningen. Kvinnor har fortfarande en högre frånvaro än män.

Årsredovisningen visar att för att vi ska få en trygg och skattefinansierad vård, behövs en politik med mer pengar till sjukvården. I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården befinner sig i krävs en ansvarsfull politik som prioriterar sjukvård framför annan verksamhet och där alla får den vård de behöver och har rätt till. Därför är vi även starkt emot försöket med arbetstidsförkortning, som både är dyrt och ineffektivt.

Den färdriktning som Alliansen står för hade lett till en positivare utveckling för såväl befolkningen i Västerbotten som för landstingets personal samt för att få en ekonomi i balans.

Allians för Västerbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.