Oroväckande utveckling av antalet läkemedelsprövningar minskar

Antalet startade läkemedelsprövningar i Sverige halverades mellan 2004 och 2016. Detta visar Forska Sveriges årliga lägesrapport. Lägesrapporten 2018 visar att de totala investeringarna i forskning och utveckling i Sverige har minskat från 3,9 procent av BNP år 2001 till 3,26 procent år 2016. Anledningen till nedgången är att företagens investeringar i forskning och utveckling, som andel av BNP, minskade med 25 procent under samma period. Det kan jämföras med Danmark som hade en ökning med 19 procent.

Att antalet studier minskar är allvarlig utveckling och kan på sikt hota Sveriges placering som föregångsland när det gäller utvecklingen inom hälso- och sjukvården. Det bidrar även till att färre patienter får tillgång till nya och effektiva läkemedel.

På NUS får jag många gånger höra att det är ett påtagligt problem med läkemedelsprövningar. Inte minst att hitta tillräckligt många patienter men även personalens tid för att jobba med detta. Här behöver ny högskole- och forskningsminister ta tag i detta efter valet men även regionalt behövs förutsättningarna förbättras för att kunna i partnerskap delta i dessa studier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.