Demokratisyn avspeglar öppenhet på nätet

I takt med att nätet får allt större värde och blir en allt mer central del i många människors liv. Samtidigt som nätets utveckling drivs på så ser vi också allt fler politiska initiativ och förslag som siktar på att styra, reglera och kontrollera Internet.

 
I Iran har regimen stängt ned 500 miljoner internetsidor. I Venezuela har president Hugo Chávez infört strängare medieregler och kallar Twitter och Facebook för terror­vapen. Enligt en färsk rapport från OpenNet Initiativeökar censuren i Mellanöstern och Nordafrika i takt med Internetanvändandet. Regimen i Kina stängde förra sommaren ned Facebook och i Turkiet är bland annat WordPress och YouTube censurerade. Allra längst går Kuba där tillgång till nätet är olagligt om du inte är utrustad med ett särskilt tillstånd för ditt nätabonnemang.
 
Alla dessa idéer med att censurera och blockera tar oftast sin utgångspunkt i ett socialistiskt idéarv om att staten ska styra och bestämma över människor liv och leverne.  Förhållningssättet måste vara en liberal och icke-regulatorisk inställning. Då kan Internet fortsätta vara öppet och tillgängligt.

 

6 kommentarer

  1. Dennis

    Synen på demokrati är det som verkligen skiljer allianspartierna och de röda partierna. (VPK)och idag (V) har ju alltid hyllat kommunistdiktaturer. Ohly är ju än idag stor vän av diktaturen i Kuba och det finns företrädare inom också (S) som hyllar utvecklingen i Venezuela. Så sent som 1990 så hävdade Sveriges dåvarande socialdemokratiska utrikesminister Sten Andersson att baltländerna inte var ockuperad av Sovjetunionen. Tidgare så fanns det socialdemokratiska ministrar som hyllade slaktarregimen röda khmererna med Pol Pot i spetsen.

  2. JonasE

    Dennis!

    Det är få som hyllar diktaturer, höger som vänsterdiktaturer.

    Ur Svensk historisk synvinkel så har högern ingen vidare syn på demokrati, ta bara att skicka skarpskjutande militär mot demostranter i Ådalen 1931 som en början.

    Sen så är det bara att se på hur högern röstat historiskt, nej till följande: Rösträtt, kvinlig rösträtt, a-kassa, sjukförsäkring, 8-timmars arbetsdag, 40-timmars arbetsvecka, barnbidrag,allmän olycksfalls försäkring i arbetet, fri skolmat och även nej till mer än en semestervecka.

    Däremot så var Högern för apartheid och dödsstraff.

    Byt regering!!!.

  3. Dennis

    Det finns gott om diktaturkramare inom de röda partierna ännu idag, även ibland de som de röda lanserar till årets val. Kan du Jonas nämna någon inom inom allianspartierna idag som hyllar någon diktatur?

  4. Irriterad på vänsterns gnäll!

    Givetvis har Nicklas Sandström och Dennis helt rätt! Jonas E: Vilka ingår förresten i din beteckning ”högern”? Dåvarande liberalerna, dvs dagens Folkpartiet verkade också för det du skriver nedan som ”högern” var emot, allmän och lika rösträtt Partierna förändras dessutom med tiden, vilket gäller i stort sett alla på höger-vänsterskalan. Det går att räkna upp massor av punkter som dåvarande socialistiska partier varit emot också! Det intressanta är dagens situation. Dikaturkramarna är många på vänsterkanten, se bara på allt stöd till regimerna i dagens Kuba och Venezuela – skrämmande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.