Längre öppettider på Umeås krogar

På gårdagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott sade bara Moderaterna och Folkpartiet ja till vårt förslag om längre öppettider på krogen. Tråkigt. Nu är det upp till kommunfullmäktige att besluta om vad som ska gälla. Är det något som behövs i Umeå är det en mer tillåtande attityd till att människor får roa sig när de ska gå ut.

 
Det som hittills har använts emot förslaget är något som jag och Katja (medmotionär till förslaget) är väl medvetna om, alkoholens skadverkningar. En långvarig och hög konsumtion är självfallet inte något positivt. Med det i beaktande måste det finnas en rimlighet och balansgång i utformandet av alkoholpolitiken och våra gemensamma regler för vad som ska gälla i Umeå. Det handlar trots allt bara om en timmes längre öppet på krogen.
 
I det förslag som nu finns öppnas det upp för ett försök under en tvåårsperiod då Umeås krogar ska få möjligheten att välja att ha öppet till 03 om de så önskar. Efter de två åren går det att utvärdera vilka effekter det har fått.
 
Från krögarna i Umeå har det funnits starka önskemål om att få ha öppet längre än dagens 02. Efterfrågan på att få ha kul ute i en ung studentstad är stor. Varför ska då politiker stätta stopp för att människor ska få roa sig lite längre? Alla krogar kommer inte heller ha öppet till kl 03. Samma tuffa krav på ordningsvakter som finns idag kommer att ställas på de krögare som vill ha öppet en timme längre. Då olika ställen väljer varierade stängningstider kommer också dess besökare att gå hem vid olika tidpunkter, till skillnad från idag. Detta gör att den trängsel och det bråk som idag uppstår vid stängningsdags minskar. Även de efterfester och fylleri som finns vid efter kl 02 skulle minska. Många andra städer såsom Luleå och Sundsvall har redan längre öppettider än 02.00 och där fungerar det bra. Varför ska Umeå vara sämre? Låt oss försöka med längre öppettider på Umeås krogar.
 
 
 
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Andreas

    ”Det handlar trots allt bara om en timmes längre öppet på krogen.” Det argumentet kan lika väl användas åt andra hållet. Är verkligen så fruktansvärt viktigt att kunna få kröka på krogen en timme extra, att det överväger de negativa verkningarna av ökad alkoholkonsumtion? Att krögarna möjligen vill ha öppet längre förvånar väl ingen, de vill ju kunna tjäna mer pengar. Men alla vi andra, som inte styrs av vinstintresse i denna fråga, borde förutsättningslöst kunna sätta medmänsklighet med de som drabbas, framför öka alkoholtillgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.