Behöver låginkomsttagare vänta längre på vård?

Pressmeddelande 110224:
Moderat landstingsråd: Behöver låginkomsttagare vänta längre på vård?
 
 
Nu vill det moderata landstingsrådet Nicklas Sandström veta om det är så att låginkomsttagare behöver vänta längre på vård än andra grupper i samhället. Bakgrunden är en avhandling från Linköpings universitet som visar på att det finns ett samband mellan den tid som en patient får vänta på operation och hennes/hans inkomst.
 
Undersökningen som utfördes på landstinget i Östergötland visade att kötider till operationer inom specialiteterna allmän kirurgi, gynekologi, ortopedi, urologi, ögonsjukvård och hjärta-/kärl operationer var intimt sammankopplade med inkomstens storlek.
 
Nu vill Sandström veta om det finns samma samband även i Västerbotten och så är fallet vad finns det för strategi för att motverka det.
 

Här nedan den interpellation som är inlämnad:

Längre väntetider till operation för låginkomsttagare?

I en kommande avhandling från Linköpings universitet visas att det finns ett samband mellan den tid som en patient får vänta på operation och hennes/hans inkomst. Undersökningen som utfördes på landstinget i Östergötland visade att kötider till operationer inom specialiteterna allmän kirurgi, gynekologi, ortopedi, urologi, ögonsjukvård och hjärta-/kärl operationer var intimt sammankopplade med inkomstens storlek.

En tolkning, som presenteras, är att de patienterna med hög disponibel inkomst oftast har en bättre utbildning. Detta gör att man kanske bättre förstår hur vården fungerar och kan påverka sin plats i operationskön.

Mina frågor till jämställdhetslandstingsrådet Maria Grip (V) är:

•    Finns det ett samband även i Västerbottens läns landsting mellan låga inkomster och kötid för operation?

•    Om så är fallet, vilken strategi har Västerbottens läns landsting för att motverka en sådan diskriminering?

Nicklas Sandström
Landstingsråd (M)

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.