Kommer primärvården att klara av 15 000 nya besök?

Följande insändare publicerades i onsdagens Vk:

Kommer primärvården att klara av 15 000 nya besök?

I den Socialdemokratiska landstingsmajoritetens förslag till sparåtgärder vill de överföra 15 000 nya besök från sjukhusvård till primärvården. Vård på vårdcentral är billigare för landstinget än den som sker på sjukhuset. Vård nära patienten har även andra fördelar. Att göra en sådan överföring är därför något positivt för patienten som inte behöver komma till ett sjukhus, kapacitet på sjukhuset frigörs men det är även positivt för landstingets plånbok.

Problemet är bara att det inte finns förutsättningar för de nya besöken till primärvården. Redan idag har primärvården i nationell jämförelse nästan minst resurser än andra landsting. Att då låta primärvården sköta allt mer vård utan att några nya resurser tillförs känns som ett nästintill omöjlig uppdrag i en redan idag hård pressad situation. Från Moderaterna och Alliansen har vi under flera år prioriterat ökade resurser till primärvården utan att fått gehör för detta.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Svaret på din fråga i rubriken är Nej – OM ni får fortsätta med er politik. Delar man ut jobbskatteavdrag på jobbskatteavdrag, avstår pengar för restaurangmomsen, låter privata upprätta vårdcentraler där marknaden ger högsta möjliga vinst, säljer ut sjukhus och låter privata sjukförsäkringstagare komma först i kön. Ni som har försämrat a-kassan och sjukförsäkringen så att folk inte har råd att gå till läkare, ej heller har råd att hämta ut medicin. Ni om några ska inte gnälla över den indragna ambulansen i Åsele. Er politik skulle slå betydligt hårdare mot folk och då speciellt i glesbygd. Glädjande nog så håller hela alliansen på att rasa samman. Det är enda trösten i bedrövelsen.

 2. Ingrid Oscarsson

  Nicklas.
  För en stund sedan fick ett sjukt barn, befarad blindtarm, i Sutme, 2 mil väster om Borgafjäll, alltså 12 mil till Dorotea och 11 mil till Vilhelmina det hade gått i detta vädret att köra över Brännåkerfjället) beskedet av 1177 att hon skulle åka till Doroteas akut. När kvinnan av barnets far fick veta att det var stängt i Dorotea, sade hon: OJOJ, jag som har skickat två olycksfall dit tidigare idag. Av Vilhelmina, där jouren var, fick man beskedet att hon inte fick plats. Familjen fick då köra till Strömsund ,19 mil. (De är från Hoting)
  Ett fruktansvärt sätt att behandla barn!! Tårarna rinner Detta är katastrof!

 3. Nicklas Sandström

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-04-06 14:48)
  Hej Jan-Erik!

  Nu var det väldigt lite av det du skrev som faktiskt stämmer. En av de viktigaste åtgärderna att skapa fler jobb är just att det ska löna sig bättre att arbeta och bli billigare att anställa. Därför är jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter ett viktigt inslag i arbetslinjen.

  Frågan om sjukvård är en länsfråga och där har socialdemokraterna styrt i länet sedan 1982.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.