Världshepatitdagen

 
I dag lördag är det Världshepatitdagen för att uppmärksamma den smittsamma sjukdomen hepatit. Hepatitsjukdomar kan påverka levern och leda till en ökning av gallfärgämnen i blodet, vilket gör ögonvitor och hud gulaktiga. Hepatit B beräknas ha smittat två miljarder människor och årligen dör 600 000 människor till följd av sjukdomen. För hepatit B går det att vaccinera barn för vilket ger ett bra skydd. Sverige är nästintill ensamt land i världen att inte ha utfärdat riktlinjer för allmän vaccinering. Vissa landsting har gått före och infört kostnadsfri vaccinering även för dem som står utanför riskgrupperna. I landstinget i Västerbotten kommer kostnadsfri vaccinering för Hepatit B att börja ske. Ett mycket bra beslut som vi från Moderaterna stöttar.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Agnetha

    Du borde nämna hepatit c som är en mycket värre sjukdom. I Sverige finns ca 60000 personer smittade med hepatit c och det är den vanligaste orsaken till levertransplantation idag.
    I USA 2 till 5 million HCV kroniska bärare.
    Hepatit B är botbar, men C är inte lika lätt att komma åt. Beroende på Genotyp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.