Nya regler för tvång inom vården

 

Regeringen och Socialdemokraterna är överens om att införa en ny lag som gör det möjligt för vårdpersonal att ta till tvångsåtgärder i vården av dementa. En förändring som är välkommen då det inte är rimligt att personal i demensvården måste besluta om de måste bryta mot lagen eller inte för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Att ta till tvång inom demensvården är inte bara nödvändigt emellanåt för att skydda personalen men även den enskilde brukaren som kan skada sig själv och sin omgivning. Även psykiatrin har samma etiska avvägning att hantera dagligen där liknande problematik finns. Som det fungerar idag är det inte hållbart därför känns den kommande lagförändringen välkommen som beräknas träda ikraft 1 januari 2014.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Inkompetenta politiker

    Jobbar inom vård med dementa sen +15 års tid och hade politikerna frågat folk på golvet före man införde denna vansinniga regel att den demente ska avgöra själv om han vill sitta i en rullstol bältad hade detta aldrig införts. En dement person kan inte ta beslut om sin egen säkerhet och att politikerna inte insåg detta har skapat väldigt mycket lidande och ökat kostnaderna oerhört.

    Nästa gång ni ska förändra så här viktiga frågor lyssna av med de professionella på golvet som vet vad de pratar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.