360 miljoner mindre till sjukvården

 
I går kom så förslaget från regeringen kring den nya skatteutjämningen. Grunden till förslaget var den politiskt eniga utredning som föreslog de förändringar som nu ska genomföras. Den största förändringen för landstingen är att ersättning för vårdtunga grupper i kostnadsutjämningen försvinner vilket i det stora förklarar att landstinget i Västerbotten tappar 360 miljoner kronor. Pengar som idag inte finns att spara i vården.
 
Sett till Öppna jämförelser (SKL 2010-2011) är vården i Västerbotten 340 miljoner dyrare än riksgenomsnitt. Där sjukhusvården står för den största andelen av det. Så i jämförelser med andra landsting är vården i Västerbotten dyrare och det är svårt att hävda att allt handlar om att det skulle vara bättre kvalité i Västerbotten. För så är det inte. Att vården är så pass mycket dyrare än andra landsting är något som den Socialdemokratiska majoriteten får bära ansvar för då de inte tagit tag i ekonomin utan bara skjutit problemen framför sig. En av de förändringar som måste till nu i landstinget i Västerbotten med det nya förslaget till skatteutjämning är en omställning i kostnadsnivå som ligger i nivå med andra landsting. 
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.