Behandling är bättre än sprututbytesprogram

För en tid sedan hade jag tillsammans med länsordförande Anders Ågren och riksdagsledamoten Edward Riedl inne en debattartikel i VK där vi argumenterar för att behandling är en bättre lösning än sprututbytesprogram. 

Behandling är bättre än sprututbytesprogram

I flera år har Sverige haft en nolltolerans mot narkotika men under de senaste åren har det tagits flera steg mot en mer öppen syn på droger och dess användning. På olika sätt har politiken försökt hantera detta och införa åtgärder som till en början verkade rimliga. 2006 inleddes ett samarbete mellan landsting och kommun för att tillsammans söka ett tillstånd från socialstyrelsen om att införa ett sprutbytesprogram. Narkotikamissbrukarnas gamla sprutor byts där mot rena och nya för att förhindra smittspridningen av bland annat Hepatit C och HIV.

 
Problemet med ett sprutbytesprogram handlar om att det ger signalen att samhället duckar för rådande missbruksproblem snarare än hjälper narkomaner att ta sig ur sitt missbruk. Att bara byta till en ren spruta löser inga problem utan arbetet med att stoppa drogmissbruk måste vara bredare än så där rätt insatser och rätt verksamheter hjälper människor att komma tillbaka till samhället.
 
Risken är stor att politiken går från att vara tillmötesgående till att nästan acceptera drogmissbruk vilket också har hänt i många andra länder. Moderaterna i Västerbotten vill inte stödja en sådan utveckling och säger därför nej till ett sprutbytesprogram.
I flera länder, däribland Danmark, där man redan idag delar ut heroin till missbrukare har man betydligt fler narkomaner än i Sverige. I dessa länder så präglas tyvärr narkotikadebatten om att sopa problem under mattan med hjälp av statligt knark snarare än att hjälpa drogberoende människor ut ur sitt narkotikamissbruk.

Reformer som syftar till att legalisera droger i form av sprutbytesprogram och utskrivning av legal narkotika riskerar också att förändra attityden till droger och göra missbruk mer accepterat. Risken är också stor att trösklarna in i ett missbruk sänks inte minst bland unga människor.

 
Huvudlinjen i svensk narkotikapolitik måste vara fortsatt nolltolerans mot droger och fortsatt arbete för drogfrihet. Moderaterna i Västerbotten har drivit på om ett beroendecentrum som vi tror skulle kunna vara en viktig del i ett sådant arbete. Med ett beroendecentrum går det att tydligare se till den enskilde missbrukarens behov där den enskilde individen kan få tillgång till rätt personal med rätt kunskaper. Detta ger samordningsvinster både för samhället och för individen. Ett beroendecentrum där man arbetar för att hjälpa människor ut ur missbruk är en betydligt bättre lösning än fria sprutor.
Anders Ågren (M)
Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
Edward Riedl (M)
Riksdagsledamot för Västerbotten
Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Daniel

  Wow, här var det gott om floskler, fina ord och väldigt lite insikt. Som vanligt när Moderater pratar.

  Ja, behandling är det bästa. Men vägen dit är lång, och som Moderater om och om igen har bevisat så är ni väldigt motvilliga att spendera de pengar som det faktiskt kostar. Att gå i rehabilitering för drogmissbruk är väldigt dyrt för både samhälle och stat, men det är ständigt en sak som ska drivas på absoluta minimikostnad. Det får absolut inte kosta så mycket som det faktiskt gör, och nedskärningarna ökar hela tiden inom vården, så även rehabvården.

  Så även när man kommit in i rehabilitering är oddsen stora att den inte kommer att fungera för man har inte fått tillräckligt med resurser för att ge människorna tid att vårdas.

  Och vägen dit är lång. För många drogmissbrukare kan det handla om flera år. Hur ska man förbättra för dessa missbrukare under tiden? Jo, genom att ge dem rena sprutor så att man inte även behöver behandla dem för HIV, Hepatit C eller andra problem som uppstår när narkomaner delar sprutor. Det är en kostnadsbesparande åtgärd (något som ni borde förstå?) som sparar kostnad, arbete och elände i framtiden.

  Därför ber jag er att SLUTA prata om saker ni uppenbarligen inte förstår!

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Daniel (2013-04-04 09:34)
  Hej Daniel!

  Ber om ursäkt för sent svar.

  Det du beskriver är då sjukvården inte fungerar som den ska. Låt oss gör den bättre istället så det inte blir långa vägar till vård.

  Sen ser det olika ut i landet. Jag tycker att vi har mycket mer att göra i Västerbotten innan vi behöver överväga något sprututbyte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.