Alliansen ökar trycket på frågan om mellanvård för äldre

Som jag tidigare har bloggat om vill vi från Alliansen i landstinget inrätta en ny mellanvårdsform för patienter som är kvarliggande på sjukhusen i Umeå och Skellefteå. Detta underlättar för såväl landstinget som kommunen. I mitten av juni förslog våra alliansvänner i kommunerna Umeå och Skellefteå i sina kommunfullmäktige att jobba de ska jobba med förslaget. Det är kul att politiken hänger ihop och vikten av samarbete och samverkan lyfts fram. Det är trots allt socialdemokraterna som styr såväl landstinget som i stort sett alla kommuner i länet utan att lyckas. Västerbotten är det län som är sämst i landet på att ordna tillvaron för de kvarliggande patienterna på sjukhusen.

 

Här nedan är det pressmeddelande som gick ut:

 

Pressmeddelande 2013-06-13

Alliansen ökar trycket på frågan om mellanvård för äldre

Idag har företrädare för Alliansen i Umeå och Skellefteå lämnat i en motion i respektive kommun för att sätta högre tryck på frågan om mellanvårdsform för medicinskt färdigbehandlade äldre. De möter med detta initiativ upp den motion som Alliansen i landstinget har lagt i samma ärende.

Under de senaste åren har det i Västerbotten förekommit situation där äldre patienter varit tvungna att ligga kvar på sjukhus trots att de ansets färdigbehandlade i vården. Ofta har det berott på att kommunerna inte hunnit göra anpassningar, i hemmet eller på det särskilda boendet, som möjliggör att de äldre kan lämna sjukhuset. För lite tillgång till rehabilitering har angetts som en annan faktor.

Alliansen menar att motionerna om en mellanvårdsfrom adresserar problemet med medicinskt färdigbehandlade äldre som tvingas ligga kvar på sjukhus.

– Vi anser att en mellanvårdsform skulle ge en nödvändig avlastning och minska risken att äldre patienter kommer i kläm mellan kommun och landsting. Dessutom skulle de äldre patienterna få bättre vård och rehabilitering, med läkarresurser på plats, än vad kommunen kan erbjuda.

– Vi skulle med detta förslag spara mycket mänskligt lidande, men även ekonomiska resurser. Under 2012 tvingades våra kommuner betala drygt 20 miljoner kronor (Umeå: 9,6 mkr och Skellefteå: 10,5 mkr) i straffavgifter till landstinget. Pengar som kan användas på ett bättre sätt, till exempel genom en mellanvårdsform med ett tydligt rehabiliteringsuppdrag.

I motionerna föreslår Alliansen att Umeå respektive Skellefteå kommun ska sätta igång förhandlingar med landstinget med målet att en mellanvårdsavdelning för utskrivningsklara äldre ska etableras i samverkan mellan kommun och landsting.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Hasse

  Det är väl inte så konstigt att kommuner och landsting i Västerbotten här svårt att få ekonomin att gå ihop då direktiven och kraven kommer från en Regering som gladeligen lånar pengar. för att kunna sänka skatten för de som redan här det bra och försämra läget för kommuner och landsting.
  Satsa pengarna där dem gör mest nytta för flest människor i hela Sverige

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Såväl landsting som kommuner har lokalt självstyre och ansvarar själv för den skatt de tar in och de prioriteringar som sker. Under Alliansregeringen har statsskulden minskat och sysselsättningen ökat.

 2. Ann-Kristin

  Hej, jag hoppas du tagit del av påhoppet mot dig i Holmlunds blogg,
  Jag blir så otroligt ledsen över hur han väljer att kommentera der faktum att vi ska få en folkomröstning. Han menar att folkomröstningar aldrig kan beröra budgetfrågor!!!! Allt handlar väl om prioriteringar och hur vi ska använda de gemensamma resurserna, ellerhur? Hoppas Ni kan ge honom svar på tal, hans svammel ska inte passera okommenterat, även om det är sommarledigt.
  Jag har kommenterat på hans blogg, hoppas att fler gör det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.