”nya” vårdplatser i Dorotea är inte desamma som akutvårdsplatserna

I dag är det premiär för de nya vårdplatserna på Bergvattengården i Dorotea som ska ersätta de fyra akutvårdsplatserna som var på sjukstugan. Jag är helt övertygad om att de som kommer att vårdas på dem kommer att få bra och kvalitativ vård. Med det sagt så vill jag mena att de två vårdplatserna inte är desamma som de som fanns på sjukstugan.

Till stöd för detta har det tagits fram en sammanställning över hur det var förut på sjukstugan och hur det är planerat att bli. Jämförelsen är gjord av medicinsk personal med insyn i hur det är idag och bekräftas från läkarhåll. Samma bild lyfts även fram då jag gjorde ett besök på plats med mina allianskollegor.

Sammanställningen visar att störst skillnad är det på akutvården som nu försvinner från sjukstugan. Första medicinska hjälpen vid akuta behov, inledning av behandling vid stroke, omhändertagande vid akuta förlossningar, medicinsk vård i livets slutskede, blodförgiftning med mera kommer endast hanteras med stöd av jourhavande läkare eller skickas med ambulans till närmaste sjukhus, inte som förr till en plats på sjukstugan.

Sammantaget blir det en kraftig försämring av akutsjukvården på orten, tillgänglighet samt möjlighet att som inskriven patient dagligen få en medicinsk bedömning. Skillnaderna är mycket påtagliga och det är inte alls som felaktigt hävdas att det skulle vara precis samma vårdnivå.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.