Samverkan mellan kommun och landsting måste förbättras

För att vården för de unga och äldre ska fungera felfritt måste länets kommuner tillsammans med Västerbottens landsting hitta former för ett bättre samarbete och inte bara i diskussioner utan även i handling. Vården av äldre, barn och det förebyggande folkhälsoarbetet bygger på ett utvecklat samarbete med länets kommuner som måste fortsätta utvecklas. Psykisk ohälsa hos barn och unga som ständigt ökar är ett av många exempel där kommunen och landstinget måste samarbeta bättre för att möta problemet med aktiva åtgärder och snabbare kunna erbjuda hjälp. Samarbetsformerna ska ske i familjecentralerna, ungdomsmottagningarna, socialtjänsten, primärvården och elevhälsan.

 

Familjecentraler ska finnas i alla kommuner och etablering av dessa måste gå snabbare och familjecentralerna kan få se olika ut och organiseras olika beroende på de lokala förutsättningarna. Samverkan mellan kommun och landsting om de äldre är också ett viktigt förbättringsområde. Olika modeller ska vara möjliga att pröva, allt ifrån särskilda avtal eller gemensamma nämnder. En utökad samverkan mellan ambulanssjukvården och räddningstjänsten bör också finnas i alla kommuner. Den samverkan kan innehålla allt från det som benämns ”I väntan på ambulans” (IVPA) till samverkan om lokaler.

Etiketter:

En kommentar

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Nicklas. Och god fortsättning:)

    Samverkan är ett vackert ord. Men av någon anledning ryser man när man hör att Landstinget vill samverka med kommunerna. Innebär inte den samverkan att i detta fallet vill VLL lägga över mera av sina kostnader och ålägganden på kommunerna?! Och innevånarnas kommunala skattepengar som behövs så väl till en massa annat!

    Kan du ge oss väljare ett tydligt svar om ”samarbetet” i Malå minskat VLL:s kostnader och likaså Malå kommuns! I så fall hur mycket för respektive. VLL:s vinst kan du i alla fall redogöra för! Där gäller det väl främst ambulansen.

    Kan du ge oss väljare ett tydligt svar om ”samarbetet” i Sorsele minskat VLL:s kostnader och likaså Sorsele kommuns! I så fall hur mycket för respektive. VLL:s vinst kan du i alla fall redogöra för!Och har det påverkat sjukvård/vård på något sätt?

    Kan du ge oss väljare ett tydligt svar om ”samarbetet” i Dorotea minskat (eller kommer att minska) VLL:s kostnader och likaså Dorotea kommuns! VLL:s vinst kan du i alla fall redogöra för! Påverkar samarbetet på något sätt sjukvården där? Varför vill VLL tränga sig in i BVG när det finns en fräsch och fullt utrustad sjukstuga?

    Kan du svara på hur mycket VLL har sparat på att ersätta ambulansen med akutbilen i Åsele – inklusive personal. Vilka positiva respektive negativa effekter har akutbilen haft för södra Lappland?

    Sådant svarar inte Peter Olofsson & co på och du är inte ansvarig (ännu:) så vi är många väljare som vore tacksamma om vi kunde få någon information!!! Bara för att vara tydlig så ber vi väljare inte om information utan vi KRÄVER!!!:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.