Stor läkarbrist i primärvården

I dag och under helgen har problematiken inom primärvården belysts av media. En av de landsting som har störst problem är inte helt oväntat S-styra Västerbotten. Av 130 ordinarie tjänster är 50 lediga. Antalet listade patienter per läkare är 1995 med ett riktvärde som bör vara runt 1500. Kostnaderna för stafettläkare ökar år efter år. Detta orsakar dålig kontinuitet för patienten och framför allt kvalitetsbrister. Kvalitetsbrister som gör sjukvården sämre för patienten och orsakar en betydligt dyrare sjukvård.

 

God kvalité och sparar pengar och ger patienten bättre sjukvård. Tidigare chefen för Vård och omsorg på SKL Göran Stiernstedt uttalar sig i denna fråga och menar på att sjukvårdens problem inte alltid löses med mer resurser men en omfördelning av resurser. Från Moderaterna och Alliansens sida föreslår vi just en omfördelning av resurser från annat som inte är sjukvård just till primärvården. Inför detta budgetår föreslog vi en resursförstärkning till primärvården på 46 miljoner.

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Lars

  När ska VLL släppa på prestigen och börja betala marknadsmässiga löner för att möta konkurrensen.
  Jag känner en ssk som blir klar denna termin som ska åka och jobba i Nordnorge. Förutom betydligt högre lön får hon resor och bostad betalt.
  VLL måste bli en attraktiv arbetsplats. Jag har själv vårdat på NUS några gånger och personalen gör en fantastisk insats, men frågan är hur länge de orkar.

 2. Jan

  Som pensionerad distriktsläkare kan jag konstatera att det bara är bemanningsföretagen som hör av sig och erbjuder jobb.

  • Peter Sjöstedt Wirén

   Jag kan garantera att det inte sitter i viljan att anställa hos primärvårdens chefer.
   Skicka gärna över ditt telefonnummer Jan, så ringer jag.
   Och alla andra distriktsläkare, aktiva eller pensionerade, som hellre vill ha erbjudanden om jobb från landstingets primärvård än från bemanningsföretagen är också välkomna att höra av sig. Jag förmedlar med glädje era önslemål till intressanta hälsocentraler.
   Jag nås enklast på mail: [email protected] .

   Peter Sjöstedt Wirén
   Versamhetschef
   Robertsfors hälsocentral

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.