Ökad mångfalt inom primärvården

Nuvarande hälsovalsmodell måste göras om. Nu har S-majoriteten utformat hälsovalet/vårdvalet som ett brett uppdrag som förhindrar nyetableringar av hälsocentraler eller mindre vårdenheter inom till exempel rehabilitering. Från Moderaterna och Alliansen föreslår vi ett smalt uppdrag med möjlighet att växa in i ett bredare uppdrag där basen kan vara en distriktsläkare med en eller två distriktssköterskor. Det ska ges möjlighet till en modell där till exempel en distriktssköterskemottagning kan vara en vårdenhet som faller inom vårdvalet. Många vill kanske lista sig hos en distriktssköterska som i sin tur har avtal med läkare när behov av läkarkonsultation uppstår.

 

Vårdvalsuppdraget ska tillsammans med en ersättningsmodell uppmuntra till att bredda uppdraget i takt med att etableringen stabiliseras. I ersättningsmodellen ska finnas delar som är anpassade till de lokala behoven, exempelvis kompensation och ersättning för långa resor.

 

Vid nyetablering av en hälsocentral ska tilldelning tillåtas från dem som är passivt listade. Det innebär att personer som inte gjort ett aktivt val kan listas hos en nyetablerad hälsocentral. Anledningen är att få en stabilare grund för den nya vårdenheten. En utvecklad samverkan mellan landstingets vårdval och kommunerna ger ökade möjligheter till valfrihet inom hemtjänsten inom ramen för LOV (Lag Om Valfrihetssystem).

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Gandalfdenvite

    Moderater har inte insett att ”mångfald” av privata/skattefinansierade vårdgivare inte är detsamma som bästa möjliga skattefinansierade vård! Det viktiga är inte att ha möjlighet att välja vem som äger den vårdcentral man går till, utan det viktiga är att man får bästa möjliga vård! Sluta upp att leka handel med sjuka…, för allt, såsom sjuka och äldre och barn, lämpar sig inte att upphandlas/köpas/bytas/säljas på en vinstgirig/skattefinansierad ”marknad”, om det nu går att kalla det för ”marknad” när det ju bara finns en enda kund, skattebetalarna!
    Vårdvalet riskera dessutom att totalförstöra primärvården precis som det fria skolvalet förstört den svenska pliktade grundskolan! Högavlönade ”svenskar” besöker privata skattefinansierade vårdgivare medan invandrare och lågutbildade… blir kvar i den närmaste vårdcentralen ute i förorten! Läkare söker sig givetvis till den privata skattefinansierade vårdcentralen eftersom de har mer lätt behandlade patienter än de som blir kvar i förortsvårdcentralerna! Den närmaste skattefinansierade vårdcentralen ska alltid kännas som det bästa och enda självklara alternativet för alla vårdbehövande! Det ska inte finnas något som helst behov av att välja vilken skattefinansierad vårdcentral man vill gå till! Det finns dock inget som hindrar lika stor valfrihet ifall alla skattefinansierade vårdcentraler, eller skolor, ägs av samhället men samtidigt tillåter stort självbestämmande över verksamheten ute på den enskilda vårdcentralen/skolan…!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.