Jätteproblem med kvarliggare på sjukhusen

I dag skriver Västerbottens-Kuriren om att 20 av 60 vårdplatser på geriatriken nyttjas av patienter som väntar på kommunerna (Umeå kommun) ska ordna fram särskilda boendeplatser. Denna problematik lyfts även fram av den nationella tidsskriften Dagens medicin på en helsida. Tyvärr är problemet med kvarliggande patienter mycket större än så. Förra veckan fanns 33 stycken patienter på NUS som väntade på att få komma till en plats på ett särskilt boende.

 

Detta drabbar framförallt den enskilda patienten som skulle ha en mycket bättre tillvaro på ett särskilt boende än i en sjukhussäng. Förutom det är det ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar men det absolut största problemet är att detta orsakar en propp för hela vårdflödet på sjukhuset. En propp som orsakar inställda operationer och än mer slöseri med sjukvårdens resurser. Detta är ett problem som måste lösas och ligger framför allt på Umeå men även Skellefteå kommuns politiker att åtgärda med fler boendeplatser. Båda kommunerna styrs av socialdemokrater men trots det verkar det inte finnas någon dialog mellan ledningarna om att hitta lösningar.

 

Från Moderaterna och Alliansen har vi föreslagit att det inrättas mellanvårdsplatser i samarbete med kommunerna som skulle underlätta situationen och lösa upp proppbildningen som sker på NUS och Skellefteå lasarett. Tyvärr är Socialdemokraterna emot detta.

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.