Äldres psykiska hälsa

Det ligger både i enskilda individer och i samhällets intresse att fler äldre lever ett gott liv på äldre dagar med fysisk aktivitet, social samvaro och en hälsosam livsstil. Att på olika sätt uppmuntra fler äldre till fysisk träning och en hälsosam livsstil kan hjälpa fler att behålla det friska friskt.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i en rapport från 2006 kartlagt vilka fysiska, sociala och kulturella aktiviteter som finns för äldre. Slutsatsen var att det finns ett rikt utbud, men att det ofta saknas information och samordning kring detta. Här finns alltså ett utrymme för ett mer strukturerat samarbete mellan kommuner och ideella organisationer för att skapa bättre förutsättningar för fler människor att leva aktiva liv.

Många äldre lever idag i ofrivillig ensamhet och det är en situation som för många är mycket olycklig och kan leda till isolering och i värsta fall ökad läkemedelsbehandling och depressioner.

I en rapport från Socialstyrelsen (Socialstyrelsen, Äldres behov av psykiatrisk vård och stöd, 2012) uppskattas att 12–15 procent av befolkningen över 65 år lider av depression. Detta kan jämföras med motsvarande siffra för hela befolkningen, som ligger på mellan 4–10 procent. Enligt rapporten är också olika ångestsjukdomar vanliga hos äldre där 5–10 procent beräknas lida av ångestproblem. Detta visar sig även när man tittar på siffror om läkemedelsanvändning mot olika psykiska problem. Äldre personer medicinerar generellt sett mer än yngre.

Många människor såväl yngre som äldre i ofrivillig ensamhet beskriver att de saknar någon form av gemenskap med andra. Men lösningen kan inte vara att möta den ofrivilliga ensamheten med läkemedelsbehandlingar utan snarare att söka finna andra lösningar För ett inkluderande samhälle, boendeformer, fritidssysselsättningar mer mera.

Häri finns en jätteutmaning för framtidens hälso- och sjukvård i samverkan med kommunernas äldreomsorg.