Strategier för att nå ekonomi i balans

I går presenterade vi i Alliansen vårt budgetförslag. I gårdagens blogg redogjorde jag för några av de satsningar som vi vill genomföra om vi får väljarnas förtroende. Bland annat om att stärka upp primärvården, satsningar på personal och fler vårdplatser för att minska vårdköerna. Jag hade i den här bloggen tänkt redogöra för hus vi tänker oss att nå en ekonomi i balans och hur det skiljer sig ifrån den socialdemokratiska majoriteten.

 

Den största inkomstkällan för landstinget är skatteintäkterna när fler människor jobbar. Därför är en politik för fler jobb det mest avgörande för en väl fungerande sjukvård som har resurser att kunna utvecklas och bli bättre.  Mellan 2006-2014 har skatteintäkterna till sjukvården i länet ökat med 1000 miljoner. Här står socialdemokraterna med miljöpartiet och vänsterpartiet för en politik som slår sönder alliansens arbetslinje och som hotar 70 till 140 tusen jobb och därmed minskade skatteintäkter till sjukvården.

 

Som landstingspolitiker finns ansvaret att sköta sjukvården utifrån de förutsättningar som finns. Att göra nödvändiga prioriteringar och satsningar. Som moderat ser jag möjligheten att höja skatten som den sista utvägen, just utifrån att det hotar framväxten av nya jobb och skatteintäkter. Därför finns det ett särskilt ansvar att hushålla med de skattepengar som vi har på bästa möjliga sätt. Det handlar bland annat om att fasa ut gamla behandlingsmetoder, prioritera sjukvård framför annat, nytta personalens kompetens på bästa möjliga sätt.

 

En utmaning som vi har särskilt i Västerbotten är att mycket sjukvård sker på fel vårdnivå och därmed till en högre kostnad. Det kan handla till exempel om att en patient ligger på sjukhus istället för ett särskilt boende eller att en patient inte får träffa en distriktsläkare i primärvården och därför besöker sjukhuset istället. Detta är något som vi i Alliansen vill att vi jobbar intensivt med för att på så sätt minska kostnaderna och hushålla med våra skattepengar.

 

Det är att ta ansvar för sjukvården och inte skylla ifrån sig på någon annan eller lättvindigt ta till höjda skatter.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.