Vad gör (S) åt den ökade sjukfrånvaron bland anställda i sjukvården?

Pressmeddelande 140612: Vad gör (S) åt den ökade sjukfrånvaron bland anställda i sjukvården?

Moderaternas oppositionslandstingsråd Nicklas Sandström vill ha svar från den politiska (S)-majoriteten om att sjukfrånvaron nu är högre bland sjukfrånvaron anställda nu än i början av 2010. Jämför man landstingets sjukfrånvaro i relation till antal anställda uttryckt i heltid visar den att den idag är högre än vad den var i början av mandatperioden. I april 2010 var sjukfrånvaron, 4,4 %, april 2011 4,9% och april 2014 5,5%. Motsvarande jämförelse för februari som traditionellt brukar vara den månad som flest har sjukfrånvaro så siffrorna februari 2010 4,4% 2011, 5,0% och 2014 5,6%. Nedbrutet går det att se att sjukfrånvaron bland kvinnor idag är dubbelt så hög i jämförelse med männen.

– Det är mycket alarmerande att sjukfrånvaron nu är högre än jämfört med 2010 när mandatperioden började. Under den här mandatperioden har sjukfrånvaron ökat och från den politiska (S)-majoriteten saknas det idéer om hur den arbeta för att öka hälsan för landstingets anställda.

Interpellationen kommer att behandlas vid kommande landstingsfullmäktige nästa vecka.

 

 

Interpellationen i sin helhet:

Ökad sjukfrånvaro bland anställda i sjukvården

Jämför man landstingets sjukfrånvaro i relation till antal anställda uttryckt i heltid visar den att den idag är högre än vad den var i början av mandatperioden. I april 2010 var sjukfrånvaron, 4,4 %, april 2011 4,9% och april 2014 5,5%. Motsvarande jämförelse för februari som traditionellt brukar vara den månad som flest har sjukfrånvaro så siffrorna februari 2010 4,4% 2011, 5,0% och 2014 5,6%.

Nedbrutet går det att se att sjukfrånvaron bland kvinnor idag är dubbelt så hög i jämförelse med männen.
Att sjukfrånvaron ökar så pass mycket som den gör är mycket alarmerande. Ytterst är det politiken som har ansvaret som arbetsgivare och personalens arbetsmiljö och arbetsförhållande.
Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

1. Är du nöjd med att sjukfrånvaron idag är högre än när du tog över som landstingsstyrelsens ordförande?

2. Har du tänkt vidta några åtgärder för att få ned sjukfrånvaron bland landstingets anställda?

 

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

 

 

 

 

En kommentar

  1. PTH

    Du vet mycket väl att den höga arbetsbelastningen kommer att öka belastningen och sjukskrivningar av sjukvårdspersonalen.
    Om landstingsledningen har släppt på prestigen och anställt nästan hela avgångsklassen av ssk nu i vår så hade situationen varit en annan. De infomöten som sk HR specialister hade med studenterna skrämde istället iväg dem. Nu blev det bara ca 10 som gick till landstinget trots att många erbjöd sig jobba på NUS. Resp verksamhetschef kunde inte på långa vägar matcha löner som övriga kloka arbetsgivare erbjöd. Sjuksköterskorna behövde inte ens åka till Norge för att få 30 tkr i sommarlön.

    En helt annan sak:
    Som besökare på NUS ser jag ibland framför allt äldre som vill betala med kontanter. Upprätta en central kassa i centralhallen på NUS där de kan få betala kontant och uppvisa kvitto eller få notering i datan att de betalt. Bemanningen behöver inte kosta något om några av VLLs ekonomer schemaläggs att sitta i kassan en dag var. Det har de tid med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.