Datorer och vårdsystem ska underlätta i sjukvården

Nya IT- system och teknik skapar betydande möjligheter för effektivisering och förnyelse av hälso-och sjukvården. Journalsystemet är ett av landstingets viktigaste verksamhetssystem. Informationen i patientjournalen utgör ett grundläggande underlag för verksamhets- och kvalitetsutvecklinggrunden.

Sverige har idag sex olika större journalsystem och till dessa finns hundratals olika moduler med olika funktioner. Det kan vara extra program för till exempel röntgen, provsvar, läkemedelsmoduler med mera.

En given omständighet för att hälso- och sjukvård ständigt ska vara säker, trygg och modern är att personal och verksamhetsföreträdare har tillgång till IT-system som fungerar och följer utvecklingen på området.
Dock är situationen fortfarande ohållbar när en nation med 9,5 miljoner människor och 21 olika huvudmän ska uppfinna hjulet gång på gång med olika system. Sverige bör på sikt gå till en gemensam vårdmiljö/vårdplattform med ett enda journalsystem. Till denna plattform kan sedan olika leverantörer utveckla diverse moduler som lätt kan intrigeras i befintligt system.

Att detta skulle betyda tillfälligt ökade kostnader när redan nu befintliga system är något som måste uppvägas av att förutsättningarna för ett bättre, mer patientsäkert och bättre
journalsystem som är ett viktigt stöd i det dagliga vårdarbetet ökar. Det saknas beräkningar av vad kostnader för bristande IT-system kostar vården i form av ekonomiska förluster och vårdskador, men det är inte orimligt att anta att det är signifikanta summor. Ett väl fungerande IT-system är fundamentalt för ett patientsäkert informationsutbyte och dokumentation. Ett mycket gott exempel där detta har lyckats är det amerikanska företaget Kaiser Permanente.

En kommentar

  1. Micke

    För mig känns de uppenbart att man borde ha ett gemensamt journalsystem för allt vård relaterat. Detta borde gå in i en stordatabas. Man borde också ha en övergripande logistik avdelning. Som med övergripande ansvar ser till att patienter. Kommer dit de ska. En avdelning som ansvarar för bokningen av allt på alla delar av landstinget. Allt ifrån prov läkartider operationer till sjukresa till och från. Allt för att minska resurssvinn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.