Hur ser det strategiska prioriteringsarbetet ut?

Pressmeddelande 160115: Hur ser det strategiska prioriteringsarbetet ut?

 

År 2008 genomfördes den första prioriteringsarbetet och en andra gång år 2010 och 2011. Det övergripande syftet var att öka nyttan med givna resurser genom omfördelningen. Genom att begränsa utbudet av lågt prioriterade åtgärder skulle det skapas en pool av resurser för att finansiera högt prioriterade, mestadels nya, verksamheter och åtgärder.

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) har skrivit en interpellation till Karin Lundström (S) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, då det i den senaste landstingsplanen inte går att finna någon beskrivning hur landstinget prioriteringsarbete ser ut.

– Den politiska intentionen av detta arbete var att det ständigt skulle pågå på verksamhetsnivå och en struktur för detta skulle implementeras. Sandström vill nu ha besked hur prioriteringsarbetet fungerar med horisontell och vertikal ut-prioritering, risken är om det inte fungerar att angelägna metoder, läkemedel och medicinsk teknik som kan vara mer kostnadseffektiv eller ge större medicinsk nytta inte kan fasas in. 

 

Mer information:
Nicklas Sandström (M)
0702544515
Interpellationen i sin helhet:

 

Hur ser det strategiska prioriteringsarbetet ut?

 

Mellan år 2010 och 2011 genomfördes för andra gången en prioriteringsprocess i Västerbottens läns landsting. Den första genomfördes 2008. Det övergripande syftet var att öka nyttan med givna resurser genom omfördelning. Genom att begränsa utbudet av lågt prioriterade åtgärder skulle skapas en pool av resurser för att finansiera högt prioriterade, mestadels nya, verksamheter och åtgärder. 

 

Processen skulle baseras på verksamhetsföreträdarnas bedömning av vad som var högt respektive lågt prioriterat. Den skulle leda till ett politiskt beslut om omfördelning samt präglas av öppenhet och bred delaktighet. Allt detta med resultat och analys finns väl beskrivet och dokumenterat i den Sammanfattande rapport och analys av prioriteringsprocessen i Västerbottens läns landsting 2010-11.

 

När prioriteringsomgång två var avslutat var den politiska intentionen att detta arbete ständigt skulle pågå  verksamhetsnivå och en struktur för detta skulle implementeras. 

 

Det pågår inom landstinget nu ett positivt arbete med en horisontell prioritering kring ett ordnat införande av medicinsk teknik och läkemedel. Däremot saknas en struktur för en horisontell och vertikal ut-prioritering vilket riskerar att innebära att andra mer angelägna metoder, läkemedel och medicinsk teknik som kan vara mer kostnadseffektiv eller ge större medicinsk nytta inte kan fasas in. 

 

I den senaste landstingsplanen återfinns inte någon beskrivning av hur landstingets prioriteringsarbete ser ut.  

 

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande frågor till Karin Lundström (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

 

  • Hur har Västerbottens läns landsting utformat sitt arbete med vertikala och horisontella ut-prioriteringar i verksamheten? 
  • Vilket mandat har hälso- och sjukvårdsdirektören och landstingsdirektören att göra horisontella ut-prioriteringar?
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.