Fortsatt högt antal utskrivningsklara patienter som blir kvar på länets sjukhus i onödan

Pressmeddelande 160807: Fortsatt högt antal utskrivningsklara patienter som blir kvar på länets sjukhus i onödan 

I en sammanställning utifrån landstingets egna rapporterade siffror är antalet utskrivningsklara patienter som blir kvar inom landstinget fortsatt höga. Bara under maj månad motsvarade patienter som är utskrivningsklara men som inte kan åka hem, en och en halv vårdavdelning. (Uträkning se – motion).

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) menar i en motion att i dagsläget blir ofta multisjuka äldre lidande och tillgängligheten försämras för dem som väntar på sjukvård i en lång vårdkö.

 

  • Det här är en av de största möjligheterna att effektivisera och få en lägre kostnad samtidigt som vi kan skapa bättre vård och omsorg för den kroniskt sjuka patienten. Därför föreslår jag att landstinget tar initiativ till att hitta lokala samverkansformer för att minska antalet som blir kvar på sjukhusen i onödan. I dagens läge finns ett organisatoriskt mellanrum där ingen tar det fulla ansvaret. Det är ett mellanrum som bör täppas till.

     

Mer information

Nicklas Sandström
0702544515

  • Motionen i sin helhet:

Fortsatt högt antal utskrivningsklara patienter som blir kvar på länets sjukhus i onödan

Många gånger fungerar tyvärr inte övergången för patienter mellan landsting och kommun. Vården för multisjuka äldre är i dag okoordinerad och fragmentiserad. I en liten grupp av befolkningen, cirka fem procent, som konsumerar mer än 50 procent av vårdens resurser är gruppen utskrivningsklara patienter som blir kvar på sjukhuset som störst.

I en sammanställning utifrån landstingets egna rapporterade siffror är antalet utskrivningsklara patienter som blir kvar inom landstinget fortsatt höga.

Varje vårdplats genererar per månad 30 vårddygn, så om en vårdavdelning är på 20 platser ger en vårdavdelning 600 vårddygn per månad.

I maj månad 2016 fanns 919 dagar då patienter varit utskrivningsklara, detta motsvarar då ca 30 vårdplatser eller ungefär en och en halv vårdavdelning (bilaga 1).

Här finns en av de största möjligheterna att effektivisera och få en lägre kostnad samtidigt som vi kan skapa bättre vård och omsorg för den kroniskt sjuka patienten. I dagens läge finns ett organisatoriskt mellanrum där ingen tar det fulla ansvaret. Det är ett mellanrum som bör täppas till.

I Västerbotten skulle det till exempel handla om att hitta fungerande samverkansformer som kan skilja sig åt mellan Umeå och Skellefteå och mellan övriga kommuner i länet.

En vinst med dessa lokala samverkansformer är att det borde finnas betydligt bättre förutsättningar att hitta bra lösningar för medicinskt färdigbehandlade patienter. Här skulle lösningar kunna hanteras betydligt mer ändamålsenligt. Den äldre multisjukas behov måste få vara i centrum och inte dagens organisatoriska mellanrum där ingen tar det fulla ansvaret.

Med hänsyn till ovanstående yrkar moderaterna på att

 

  1. Västerbottens läns lansting tar initiativ till att hitta lokala samverkansformer med länets kommuner som tar sin utgångspunkt att minska antalet medicinskt färdigbehandlade patienter som blir kvar på länets sjukhus i onödan.

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

 

Bilaga 1

 Skärmavbild 2016-09-05 kl. 13.06.30

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.