BRIS larmar – samhället har misslyckats med ungas psykiska ohälsa

Under 2016 hade Bris 26 996 kurativa kontakter, en ökning med 3 procent jämfört med 2015. 4 av 10 kontakter handlade om psykisk ohälsa som är fokus för Bris årsrapport. Rapportens övergripande slutsats, från genomgången av forskning och från barnens samtal till Bris, är att samhället har misslyckats att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga.

I Bris årsrapport sammanställs forskning om barns psykiska ohälsa, barns egna beskrivningar av hur de mår och deras oro för vad som ska hända om de söker hjälp. Barn berättar om bristande information från vårdgivare, om brutna tystnadslöften och brist på inflytande över och delaktighet i sin egen vård. De berättar också om föräldrar som inte orkar stötta och om hur skolan inte förmår ge rätt stöd.

I Västerbotten har vi sedan 10 år tillbaka bland de längsta köerna i Sverige till Barn- och ungdomspsykiatrin. Det sägs från majoritetens sida att det ska bli bättre, varje år, men inget händer. Vi i Alliansen vill särskilt satsa på just Barn- och ungdomspsykiatrin och har flera gånger lagt skarpt förslag om att ta in andra aktörer genom vårdval så patienter kan välja bort landstingets BUP som inte fungerar särskilt bra, för att komma till bukt med de omfattande problemen. Tyvärr säger majoriteten nej, gång efter gång. Men vi kommer självklart att fortsätta driva frågan. Sedan finns det såklart fler delar av problematiken inte minst på kommunnivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.