En budget för dem som arbetar, vill arbeta och har arbetat

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterade i dag Moderaternas budgetmotion för 2018. Det handlar om en samlad reformagenda med tydligt fokus på att det ska löna sig att arbeta, fler jobb och viktiga trygghets- och välfärdssatsningar. Samtidigt måste Sverige rustas inför tuffare tider genom en ansvarsfull ekonomisk politik.

Moderaterna satsar främst på att fler ska komma i arbete. Det känns tryggt, för det är endast genom fler i arbete som vi långsiktigt kan klara av finansieringen av framtidens välfärd.

Reformer för fler i arbete:

• Moderaterna stärker arbetslinjen genom att sänka skatten med tydlig inriktning mot vanliga löntagare och lägre inkomster.

• För en familj med två heltidslöner handlar det om nästan 1000 kronor mer per månad.

• Vi höjer också brytpunkten för när man betalar statlig inkomstskatt. Det gör att över 90 procent av grundskolelärarna slipper betala statlig inkomstskatt.

• Detta är sammantaget den största skattereformen sedan jobbskatteavdragen infördes 2006.

• För att det alltid ska löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag föreslår vi att ett bidragstak införs inom ramen för en stor bidragsreform.

• Moderaterna sänker också skatten för Sveriges pensionärer, samtidigt som vi även gör det mer lönsamt att stanna kvar i arbete något eller några år längre.

Moderaterna gör även flera satsningar på välfärdens kärna. Polis, militär och sjukvård. Särskilt välkommet är att man prioriterar kortare vårdköer. Efter att alliansregeringen kortat vårdköer i över 10 år så har vårdköerna fördubblats sen 2014 under den rödgröna regeringen.


Reformer för Sveriges stora problem:

• Moderaterna gör den största satsningen på lag och ordning i Sverige på över tjugo år. Det handlar om att bekämpa vardagsbrottsligheten och öka den grundläggande tryggheten i hela Sverige. Poliserna ska bli fler och få bättre löner och villkor.

• Vårdköerna har fördubblats under nuvarande regering. Detta skapar oro, lidande och undergräver tilltron till att välfärden finns där när vi behöver den. Totalt satsar vi därför 19 miljarder kronor den kommande budgetperioden för att korta köerna och höja kvaliteten i vården.

• Integrationen fungerar inte. Därför föreslår vi bland annat att det införs en integrationsplikt samt att fler får möjligheten att lära sig jobbet på jobbet genom att tillsammans med Alliansen satsa på inträdesjobb.

2 kommentarer

  1. Anders

    Som vanligt använder du ordet ”vill” när det inte handlar om vilja, utan om att kunna.
    Jag tycker det är skrämmande att en människa som dessutom ska påstås kunna saker om sjukvård, inte ens vet att folk kan vara sjuka. Att det finns sjukdomar. 2017.
    Det handlar inte om vilja, utan att inte kunna.

    I en vanlig familj i sverige, där folk jobbar ”på riktigt” niklas, så vet man detta.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Det finns ingenstans i inlägget där jag nämner att personer som är sjuka ska jobba? Men det finns många i Sverige som har förmåga och vilja att arbeta men ändå inte kan hitta ett arbete eller att det inte alltid lönar sig att arbeta. Budgeten som moderaterna lägger vill alltså göra det enklare för människor som vill arbeta att kunna ta ett arbete och att det ska löna sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.