Ett annat Hälsoval för Västerbotten behövs

I senaste mötet med landstingstyrelsen var ärendet om hur vårdvalet för hälsocentraler ska utformas i Västerbotten även kallat Hälsovalet. I grunden är det en bra modell men vi i Alliansen vill se förändringar för att öka tillgängligheten som är sämst i landet i Västerbotten. Hela yrkandet kan ni läsa nedan:

Yrkande

Ärende: Hälsoval Västerbotten 2017 

Motiv

Alliansens generella uppfattning är att Hälsoval Västerbotten är en bra modell, men det är nödvändigt att förändra inriktning för att tillgodose en ökad tillgänglighet. Detta för att medborgarna snabbt ska kunna komma i kontakt med sjukvården och då via sin hälsocentral. Vi är av den övertygelsen att en väl utbyggd och fungerande primärvård ger lägre sjukvårdskostnader, högre produktivitet, mer rättvis fördelad sjukvård och en friskare befolkning.

I dags läget är de ekonomiska ersättningarna till hälsocentralerna uppbyggda på 90 procent fast ersättning och 10 procent rörlig utifrån hur många besök som sker. Alliansen anser att fokus måste vara att stimulera en ökad tillgänglighet därav föreslår vi att den rörliga ersättningen höjs till 30 procent och den fasta blir 70 procent. I den fasta ersättningen föreslås en ökad nivå av glesbygdsersättning/litenhetsersättning.

När det gäller själva uppdraget föreslås det ligga kvar på ett brett åtagande men att rehabiliteringsuppdraget läggs utanför och kan därmed upphandlas efter hälsocentralens behov och önskemål.

Yrkande

 

Att – Ersättningsnivån justeras för att stimulera en ökad tillgänglighet. Detta genom att den rörliga ersättningen justeras till 30 procent och den fasta till 70 procent.

Att – Rehabilteringsuppdraget ska ligga utanför basuppdraget

Att – Filialverksamhet uppmuntras för att tillgodose ökad tillgänglighet

Att – Att vid nyetablering skall passivt listade listas om till den nyetablerade hälsocentralens upptagningsområde inom tre månader.  

                     

Allians för Västerbotten

 

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

 

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare

 

Marianne Normark (L)
Gruppledare

 

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.