Kostnaderna i landstinget skenar

Alliansens gemensamma yttrande om delårsrapporten:

Ärende: Delårsrapport per augusti 2017       

 

Yttrande

 

I delårsrapporten för augusti 2017 konstateras att kostnaderna börjat skena. Den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har inte koll på ekonomin.

Precis som delårsrapporten lyfter fram åtgärdsplaner inte gett önskad effekt. Avvikelsen är som störst inom personalområdet där ett minskat behov av hyrpersonal inte visat någon effekt, utan tvärtom har kostnaderna ökat.

Från Alliansen kan vi konstatera att tillgängligheten är oacceptabelt låg och att budget fortsätter att gå med underskott. När det gäller indikatorerna för tillgänglighet konstateras i delårsrapporten att målen för att patienter ska få vård inom rimlig tid inte kommer att uppnås.

Sammantaget när det gäller ekonomin råder den kraftiga obalanser. Det som räddar ekonomin är kortsiktiga omplaceringar, vinsthämtning, i de värdepapper som landstinget äger. Verksamheterna gör mycket kraftiga underskott.  Indikerar årsprognosen ett mycket svagt överskott.

Den ökade sjukfrånvaron är bekymrande. Särskilt den ökade sjukfrånvaron bland de yngre medarbetarna. Det föreligger stora utmaningar för landstinget som arbetsgivare att förbättra situationen.

Vi har svårt att tro att åtgärderna som tidigare har presenterats kommer att leda till önskad effekt nu under hösten. För att komma till rätta med rådande situation krävs det mer genomgripande reformer. Från de fyra allianspartierna har vi presenterat strategier för att möta upp de stora utmaningar som sjukvården står inför. Dess handlar det om hur Västerbottens läns landsting ska bli Sveriges bästa arbetsgivare, få tillstånd en mer resurseffektiv sjukvård, förbättra styrning och ledning samt få vårdkedjor som hänger ihop där patienten är medskapande och har inflytande över sin vård. 

Att bedriva hälso- och sjukvård är en avancerad, komplicerad och väldigt ofta kostnadsdrivande verksamhet. Verksamheterna måste få stöd och mandat att välja bort gamla metoder för att prioritera in nya kanske mera oprövade arbetssätt, allt för att möta de utmaningar som redan finns men att också ha förmåga att i detta se framtida utvecklingsmöjligheter.

Den årsprognos som delårsrapporten pekar på är ett stort underskott för sjukvården och en ohållbar kostnadsutveckling. Alliansen ser därför stora behov av att pröva nya lösningar för att få en ekonomi i balans. Det går att få mer sjukvård för skattepengarna genom att göra väl avvägda satsningar och rätt prioriteringar. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som väljer att ta ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling.

 

Allians för Västerbotten

 

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

 

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare

 

Marianne Normark (L)
Gruppledare

 

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.