Stefan Löfven administrerar en nationell vårdkris

Just nu väntar 120 000 personer på att få en operation, 290 000 väntar på att få träffa en specialist efter remiss från vårdcentralen. Längst väntetider har socialdemokratiskt styrda regioner och landsting. I Västerbottens läns landsting har 2752 personer väntat på operation längre än tre månader och den siffran har ökat med 71 % sedan 2014. Utvecklingen måste brytas.

Helhetsbilden är tydlig: statsminister Stefan Löfven administrerar en nationell vårdkris. En viktig förklaring till att alliansregeringen kunde korta vårdköerna var kömiljarden. Det var en prestationsbunden insats för att minska väntetiderna. Oberoende utvärderingar visar att kömiljarden gav resultat och att de negativa effekterna var begränsade. Ändå valde den rödgröna regeringen att avskaffa kömiljarden. Nu ser vi att bristen på nationell politik och bristande lokalt ledarskap leder utvecklingen åt helt fel håll. Moderaternas svar är glasklart: Kömiljarden bör utvecklas och återinföras. Den nya kömiljarden ska utökas till tre miljarder kronor och breddas till att också omfatta laboratorietester och röntgen.

8 kommentarer

 1. Hans Forsberg

  Hej
  Som landstingspolitiker har du tillsammans med dina kamrater ett avgörande ansvar. Debaklet i Stockholm ska bäras av politikerna därstädes liksom nedläggningen av BB i Sollefteå bärs av politikerna i Västernorrland
  Om ej ta då avstånd från struktur med landsting.
  Kömiljard dålig styrning. Betydligt bättre med ökad utbildning och kraftigare styrning av avarter som dränerar den gemensamma välfärden

  Vänlig hälsning
  Hans Forsberg

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Även med en ny kömiljard finns det kvar stora reformer på lokalt plan allt lösa. Då tex med kompetensförsörjningen.

 2. Leif

  Konstigt, när ni hade makten slog du ifrån dig så fort vårdproblemen kom upp. Nu är det regeringens fel?

  Så, för att detta inte skall falla som hyckleri, då bör du börja med att erkänna dom problem som uppstod med er vid makten. Klarar du av detta, tveksamt dock, så tillåts du ha en åsikt nu.

  Dubbelmoralens riddare eller en ärlig politiker? Du väljer

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Vårdköerna halverades under alliansens tid i makten, nu har de fördubblats. Men visst, vårdköerna var fortsatt mycket värre i Västerbotten än övriga delar av landet.

 3. Arne Stensson

  Man blir förvånad? Är det inte ni landstingspolitiker som sitter med ansvaret? I princip borde landstingen styras av proffesionella styrelser! Ni gemensamt har under tid inte visat något proaktivt? Hur har du magen att skylla på S och Löfven!

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Vi moderater anser att mer beslut ska tas närmare vårdgolvet än vad de gör idag. En statlig lösning är ingen garanti för att det skulle bli bättre, se bara på arbetsförmedling och försäkringskassan som staten styr över idag.

 4. Mikael Pallin

  Sanningen är väl att även du och dina allianskollegor i västerbotten också adminstrerar det du anklagar statsministern, eller?

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Vårdköerna i länet har fördubblats så det är helt klart dags för ett nytt styre i länet med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.