Kommer nya statliga medel kunna användas för att rädda Asta-mottagningen?

Pressmeddelande 210129: Kommer nya statliga medel kunna användas för att rädda Asta-mottagningen?

I en ny överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillförs Sveriges regioner 445 mkr för att jobba med insatser inom graviditet, förlossning, eftervård och cancerscreening samt vård för personer som utsatts för sexuellt våld och könsstympning. Region Västerbotten får ta del av de resurserna utifrån sin befolkningsandel. I överenskommelsen framkommer att medlen ska användas till att stimulera stärkt och långsiktigt hållbar kompetens samt likvärdig vård över hela landet för personer som blivit utsatta för sexuellt våld eller könsstympning. Insatserna ska utgå från den kartläggning som SKR presenterade under 2020. I den del som rör könsstympning ska även Socialstyrelsens kartläggning som delredovisades under 2020 och som slutredovisas i mars 2021 beaktas.

Regionerna ska säkerställa att det finns en tydlig vårdkedja för personer som blivit utsatta för sexuellt våld eller könsstympning. Vidare ska regionerna arbeta för att kunskapen hos vårdens medarbetare ökar i syfte att bättre kunna upptäcka sexuellt våld och könsstympning, särskilt i de fall kvinnan söker för andra symptom. Vårdens bemötande av målgruppen ska förbättras och hänsyn ska tas till de särskilda behov som kan uppstå efter sexuellt våld och könsstympning. Patienter, inklusive de med en komplex problematik, ska erbjudas, vård baserad på bästa möjliga kunskap. Detta kan vid behov innefatta både somatisk och psykiatrisk specialiserad vård. Utvecklandet och bibehållandet av kompetens är en viktig del i detta.

Moderaternas ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden Elmer Eriksson menar på att nu med dessa skärpta skrivningar blir det helt uppenbart att Asta-mottagningen i länet bör kunna räddas.

–          ”Nu när staten så tydligt pekar på att det är just den typen av verksamhet som Asta har bedrivit som man vill ska utvecklas är det också viktigt att så blir fallet. ”

Eriksson har sedan tidigare skrivit en motion om att återstarta Asta-mottagningen. (se nedan)

 

För mer information

Elmer Eriksson

 

 

Källa:

Tilläggsöverenskommelse om en personcentrerad, tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård för graviditet, förlossning och eftervård 2021-2022.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/forstarkta-insatser-for-kvinnors-halsa/

 

Återstarta ASTA-mottagningen

 

Var tredje vecka dödas en kvinna av sin partner, det handlar om liv och död för kvinnor som utsätts för sexuellt övervåld. Vid dessa brott måste samhället ta sitt ansvar och flytta mannen från hemmet så att misshandeln inte kan fortsätta. Personer som utsätts för sexuellt våld måste få tillgång till specialiserad vård ifrån samhället när misshandeln upptäcks.

 

Sveriges kommuner och regioner (SKR) skriver i sin kartläggning Vård vid sexuellt våld 2020 om erfarenheter av sexuellt våld uppmärksammats är upp till medarbetare i vården att från fall till fall bedöma patientens vårdbehov och planera för det fortsatta omhändertagandet. Generellt saknas idag rutiner kring var dessa patienter ska omhändertas. Således kan patienten hänvisas för stöd till allt ifrån en somatisk kliniks kurator, till psykosocial uppföljning och behandling i primärvården eller behandling inom specialistpsykiatrin. I en av landets regioner har specialistpsykiatrin en mottagning som särskilt vänder sig till patienter i behov av behandling och stöd för tidigare sexuellt våld och erbjuder olika former av behandling kopplade till våldserfarenheten.

 

ASTA-mottagningen är ett specialiserat omhändertagande inom psykiatrin för personer som utsatts för sexuellt våld. Mottagningen startades för 20 år sedan med 150-170 patienter per år, varav nybesök cirka 100 patienter. För de flesta patienter tar behandlingen ett år. Efter avslutad behandling på ASTA-mottagningen upplever 90 procent av patienterna en förbättring. Många, uppemot 80 procent, mår så pass mycket bättre att de kan lämna specialistpsykiatrin.

 

Därför vill vi att nedrustningen av en mycket viktig verksamhet som ASTA är upphör, så att de mest utsatta patienterna får en behandling som bevisligen har gett effekt, för att uppnå ett normalt liv. Tidigare har verksamheten haft 4,5 tjänster och haft ett teambaserat arbetssätt som organisatoriskt varit en egen del av psykiatrin. Det har varit framgångsrikt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.