Hallengren (S) försöker att skriva om historien

Kritiken mot regeringens hantering av pandemin har växt sig allt starkare, inte minst efter att Coronakommissionen konstaterade att den höga smittspridningen är det främsta skälet till att så många dött i Sverige. Och i slutet av förra veckan plockades plötsligt den mest kritiserade delen av svenska strategin bort från den officiella texten på regeringens hemsida.

Det handlar alltså inte om ett kommatecken, utan om en central formulering.

Tidigare stod att ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.”

Men i slutet av förra veckan har detta plötslig ändrats till: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället.”

Naturligtvis väcker detta frågor. Men istället för att redogöra för vad som skett, säger socialminister Lena Hallengren till Expressen att ”det saknas proportioner” och avfärdar oppositionens frågor med att ”de vill ha svar på väldigt mycket”.

Precis som Ulf Kristersson påtalar i ett utspel idag finns det uppenbarliga skäl att ifrågasätta regeringens agerande. Detta handlar alltså inte om att andra partier lägger ord i regeringens mun, utan om att någon på Socialdepartementet skrivit om coronastrategin i tysthet. Som vanligt finns det ingen som tar ansvar – allt är alltid någon annans fel. Denna gång skyller man på att någon kommunikatör gjort denna ändring av misstag. Det låter inte trovärdigt. Hallengrens arrogans duger inte som svar. Nu måste regeringen utreda vad som hänt och redovisa resultatet publikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.