Får regionen vaccin så vaccineras länets befolkning

Det kommer allt fler alarmerande signaler om att tidsplanen för vaccineringen förskjuts allt längre fram i tiden. Region Västerbottens vaccinsamordnare säger exempelvis idag följande ” Enligt planen ska den sista fasen av vaccinationen, för friska personer över 18 år, ske mellan april och juni, men det är inte säkert att tidsplanen kommer att hålla.”. Det är mycket bekymmersamt. För att Sverige som land ska klara målet att hela den vuxna befolkningen ska ha erbjudits vaccination innan halvårsskiftet krävs det stabila leveranser av vaccin från läkemedelsbolagen. De förseningar som nu drabbar regionerna förskjuter vaccinationerna. Att vaccinera 8,2 miljoner svenskar med drygt 15 miljoner doser vaccin är en utmaning. Men det är ingen omöjlighet. Regionerna har mångårig vana vid stora vaccineringar. Den som nu genomförs är dock den största någonsin och planeringen har pågått sedan i somras.

Vaccinet, och att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, är en nyckel till att bekämpa pandemin. Det är därför fullt förståeligt att debatten är livlig. Den blir dock mer stringent om utkrävande av ansvar riktas mot rätt part. Den överenskommelse som finns mellan regeringen och SKR är glasklar i fördelningen av roller och ansvar: Regeringen ansvarar för leveranserna och regionerna för vaccineringen enligt Folkhälsomyndighetensprioritetsordning.

I länet finns dagsläget en stor överkapacitet i form av mycket kvalificerad personal att tillgå om vacciner börjar komma. Det är enormt frustrerande att veta att de bara står och stampar och vill börja vaccinera. Budskapet från de övriga 20 regionerna är detsamma.

Enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKR ska regeringen ta fram nationell kommunikation kring vaccination och vidta åtgärder för att vi ska nå en så hög vaccinationstäckning som möjligt i befolkningen. En nationell kommunikationsinsats behöver komma igång snarast och riktas till de grupper som av ett eller annat skäl idag är tveksamma till vaccin eller svåra att nå. Med stöd i en nödvändig nationell kampanj för att motivera till vaccinering och skapa trygghet, kommer regionerna att fortsätta att ta sitt ansvar: att sprida information om när och var vaccinering kan ske för den som bor i regionen.

Sveriges regioner är skickliga på att hantera oväntade situationer. De stresstestas varje dag. Men de kan inte styra över tillgången på vaccin. Sedan vaccineringarna startade den 27 december har läkemedelsbolagens leveransplaner ändrats gång på gång och med korta varsel. En rigorös och detaljerad planering måste gång på gång göras om och osäkerheten kring hur mycket vaccin som kommer om en, tre eller sju veckor gör förutsättningarna minst sagt utmanande. Västerbotten och alla andra regioner i Sveriges hoppas nu att läkemedelsbolagen verkligen förstår allvaret i situationen och säkrar kommande leveranser redan under det första kvartalet. Det är i slutänden bolagens förmåga att förse regionerna med vaccin som bestämmer takten för vaccinationerna. Just nu lever de inte upp till det alls.

Läkemedelsbolagen måste leverera, staten måste säkra att så sker och kommuner och regioner behöver få tydliga förutsättningar för sin planering. Det är en kedja som kräver att alla i laget levererar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.