Problematiskt när inte vaccinplanen hålls

I de första planerna för vaccinleverans skulle Sverige ha fått nästan 4 miljoner doser vid det här laget. Totalt har bara 1,1 miljoner doser levererats. Det påverkar ju även Västerbottens förmåga att kunna vaccinera. Västerbotten får dessutom färre vaccindoser då vi har en så pass ung befolkning. Just nu finns en kraftig överkapacitet sett till förmåga att kunna ge vaccin. Hittills har runt 23000 vaccinerats i länet sedan arbetet startade i början av januari. Länets vaccinsamordnaren uppskattar att man skulle kunna vaccinera 35000 i veckan om man bara fick vaccin. Givet den senast reviderade planen så kommer vaccindoserna komma i början av sommaren. Det gör att det kommer vara en enorm puckel att hantera. Det hade varit väsentligt bättre och enklare med en jämn och hög leverans av vaccindoser. Nu är det inte så vilket gör att man får göra det bästa av situationen.

Redan i somras poängterade Moderaterna för regeringen hur viktigt det är att Sverige förhandlar fram avtal som garanterar tillräckliga doser. I ljuset av att vi var sämst på tester och smittspårning blir vaccin ännu viktigare. Men regeringen la alla ägg i samma EU-korg. Att vänta och hoppas på det bästa är en riskabel väg att gå — även om vaccin. Sverige borde nu göra som Danmark och omedelbart undersöka vilka möjligheter som finns för att köpa in mer vaccin.

4 kommentarer

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Sverige är ett litet exportberoende land där handeln med många europeiska länder är avgörande för vårt land. Så fördelarna med samarbetet överväger andra lösningar. Det utsluter inte ett fördjupat nordiskt samarbete.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Om du följer nyheterna vet du även orsaken till att Stockholm inte har liga hög vaccinationsgrad som andra regioner. Grundproblemet är fortsatt att allt för få vaccindoser kommer till Sverige. Stockholm likt Västerbotten har en kraftig överkapacitet att kunna vaccinera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.