Oroväckande stor cancervårdskuld

10% av alla cancerfall under förra året har inte upptäckts på grund av covid-19. Regionalt cancercentrum Norr har kollat på cancerregistret för 2020 och gör en uppskattning att 10% av cancerfallen inte upptäckts i regionen. Det är otroligt allvarligt. Utöver de redan långa vårdköerna så kommer en stor vårdskuld från alla operationer och besök som inte kunnat genomföras på grund av covid-19. När pandemin är över måste regionen tillsammans med staten ta itu med vårdskulden och vårdköerna som växt sig allt större.

Moderaterna vill:

  • Satsa 105 miljoner kr i Västerbotten på att hantera vårdskulden
  • Säkerställa omfattande screening av flera cancerdiagnoser
  • En nationell vårdgaranti för cancervården

Interpellation

Umeå den 23 mars 2021

Hur ser planen ut för att hantera cancervårdsskulden?

Coronapandemin har på många sätt påverkat vården. Trots att många operationer som kunnat vänta skjutits framåt i tiden har trots allt cancervården varit prioriterad och välfungerande. Det som däremot är mycket oroväckande att antalet personer som upptäcks och diagnostiseras med cancer har minskat under pandemin. Antalet rapporterade tumörer har minskat med cirka 10 procent under föregående år. Störst nedgång har varit i den norra sjukvårdsregionen. För Västerbottens del handlar det om ungefär en mindre cancerpatient per dag under hela året.

För riket sammantaget ses den största procentuella nedgången för prostatacancer (-20 %), följt av cervixcancer in situ (-12.8 %), lungcancer (-11.9 %), tjock-och ändtarmscancer (-11,8 %), bröstcancer (-10.7 %), cervix cancer (-4.9 %).Det är otroligt allvarligt med så många färre upptäckta cancerdiagnoser. En situation som tyvärr inte förbättras av att pandemin fortsätter under början 2021.

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson(S)

1. Vad finns det för plan för att hantera att så många patienter inte sökt vård för cancer i länet?

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.